Prošao je 91 dan otkada je u zadarskoj javnosti odjeknula afera Mercedes, te pet mjeseci otkako je Grad Zadar Hrvatskom nogometnom klubu Zadar odobrio pozajmicu od 2.5 milijuna kuna.

Razlog za donošenje te odluke, kako se navodilo u obrazloženju iz prosinca 2020. godine, "leži u činjenici što je Grad Zadar zajedno s HNK Zadrom za početak iduće godine zakazao pregovore s potencijalnim privatnim strateškim partnerima koji su zainteresirani za dugoročnu suradnju s Klubom."

Da se strateški partner ne nazire, upozorio je danas Jure Zubčić (SDP) koji je, nakon izbijanja afere, pokrenuo inicijativu u sklopu koje će svaki dan sve do današnjeg 14. svibnja, dana pred izbornu šutnju, bilježiti po jedan primjer kako je Grad Zadar mogao utrošiti 2,5 milijuna kuna. Najavljeno - učinjeno.

- Kao i što sam obećao, evo primjera, rekao nam je Zubčić pokazujući podužu Excel tablicu. Izdvojimo neke od njegovih primjera za bolje trošenje novca poreznih obveznika: 115 učeničkih i studentskih stipendija, 698 naknadi za novorođenčad, popravljanje asfaltnih kolnika, 13 godina financiranje rada udruga za prevenciju i borbu protiv ovisnosti, 12 godina financiranja onih iz zdravstva i pomoć oboljelima, 12 puta više zelenila...

Kao posljednji primjer ističe se "bijeli mercedes za klub u županijskoj ligi"

- Jedan primjer sam ostavio da nam bude jasno zašto im je bitno. Jedino to im i je bitno. I dok je 91 dan prošao, i primjeri se samo slažu, o navelike najavljivanom strateškom partneru ni riječi. Gdje je strateški partner koji je trebao vratiti novac? Sve je to bila samo jedna velika laž, plaćena novcem građana, poručuje Zubčić.