Nabavom novih autobusa, vrijednih 50 milijuna kuna, Liburnija će imati najmlađi vozni park u Hrvatskoj! Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu novih vozila potpisali su danas u gradskoj vijećnici državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i direktor Liburnije Edvin Šimunov.

- Nakon što smo 2019. uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te uz sredstva iz EU fondova zamijenili trećinu voznog parka nabavkom 25 novih autobusa za gradske i prigradske linije, današnjim potpisom ugovora za financiranje njih još 21 naš grad imat će uskoro najmlađi vozni park u Hrvatskoj. I ovim novim ugovorom nastavljamo provedbu zadarske prometne strategije. A ona nije samo izgradnja i rekonstrukcija cesta. S Tuđmanovom započinjemo projekt uvođenja inteligentnog transportnog sustava, a projektom ZUM 4.0 upravljamo u realnom vremenu, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Branko Dukić.

Župan Božidar Longin poželio je ugodnu vožnju vozačima i putnicima.

- Veseli me nabava 21 novog autobusa i vjerujem da će kvaliteta prijevoza biti itekako poboljšana, posebno za one građane koji imaju teškoće u kretanju i pri ulasku u autobuse, jer su ovi autobusi prilagođeni za to. Što je najbitnije, smanjit ćemo štetni utjecaj, a kako s ponosom ističemo da želimo biti zelena županija, ovo je korak ka tome, poručio je Longin.

Kako je istaknuo direktor Liburnije, s 25 ranije nabavljenih autobusa smanjili su emisiju štetnih plinova za čak jednu tonu dnevno. Trenutno se u njihovom voznom parku, koji broji 88 autobusa, nalazi 30 vozila koji su na kraju svog životnog vijeka. Projektom će se nabaviti 6 gradskih niskopodnih (12m), 12 prigradskih visokopodnih (12m), 1 prigradski visokopodni s podiznom rampom za invalide (12m) i 2 prigradska visokopodna autobusa (15m) koji zadovoljavaju Euro VI normu ispušnih plinova, a kojima će se zamijeniti dio zastarjelog voznog parka.

- Možete izračunati koliko će se sada smanjiti emisija štetnih plinova i koliki je to doprinos zelenoj županiji, poručio je Šimunov.

Nakon uspješno provedenog prethodnog projekta, Liburnija je dobila pozitivnu ocjenu SAFU-a čime je omogućeno svojevrsno ponavljanje projekta. Njegova ukupna vrijednost iznosi 49.450.937,50 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi su 39.560.750 kuna, od čega 33.500.000 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda. Preostali iznos od 6.060.750 kuna pokrit će se iz državnog proračuna. 

"Ovaj ugovor plod je truda i dobre suradnje Ministarstva i Grada Zadra. Nabava ovih autobusa vrijedna je 50 milijuna kuna, a važno je naglasiti kako će oni za Liburniju i Grad Zadar biti potpuno besplatni. Oni su poklon Zadru i stanovnicima. Nećemo stati na ovome, već pripremamo daljnje zajedničke projekte, kao što su nabavka i ugradnja električnih punionica, poručio je Bilaver.

Državni tajnik iskoristio je priliku kako bi naglasio da je jučer potpisana još jedna važna odluka za Zadar - odabir izvođača građevinskih radova u sklopu projekta "Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok", poznatijeg kao obnova zadarske rive.

- Projekt je to kojeg svi jako dugo čekamo i vjerujem da će ubrzo krenuti s realizacijom, poručio je Bilaver koji se nakon Zadra uputio u Privlaku kako bi potpisao Aneks Sporazuma o koordinaciji, zajedničkom financiranju i realizaciji izvođenja radova proširenja i produbljenja Privlačkog gaza, projektu vrijednom gotovo 22 milijuna kuna (s PDV-om).