Grad Zadar danas je neočekivano odbio jedinu pristiglu ponudu za izradu gradske makete na obnovljenom Bedemu zadarskih pobuna. Kako smo ranije pisali, za izradu posebne makete načinjene od patinirane bronce i poliranog aluminija, javila se samo zagrebačka Ljevaonica umjetnina Akademije likovne umjestnosti (ALU), koja je ponudila da će maketu napraviti za 854.500 kuna bez PDV-a, odnosno 60-ak tisuća kuna manje od procijenjene vrijednosti.

Vjerovalo se da će gradonačelnik Branko Dukić i stručno povjerenstvo prihvatiti tu ponudu, pogotovo s obzirom da je ova ljevaonica najpoznatija u Hrvatskoj i jedna od rijetkih koja taj posao uopće može napraviti. Do sada je Ljevaonica izradila makete Senja, Stona i Karlovačke zvijezde, a nije zanemarivo da je u njezinom stručnom timu, koji je naveden u dokumentaciji, jedan od članova akademski kipar Damir Mataušić, ujedno i autor skulpture koja se treba izraditi.

ALU je udovoljio cijenom, priložio je potrebno jamstvo za ozbiljnost ponude i dokaz da nema osnova za isključenje s posla, ali je problem nastao zbog jednog člana stručnog tima. Uz kipara Mataušića, u njemu su navedeni akademski kipar Luka Petrinjak kao voditelj projekta, maketar Igor Kozlina te akademski kipar Karlo Gross. Međutim, prema uvjetima natječaja na njegovom mjestu trebao je biti arhitekt.

- Ponuda ponuditelja Ljevaonice umjetnina ALU Zagreb ne udovoljava kriterijima za kvalitativni odabir gospodarskog subjekta. Konkretno je kao Ključnog stručnjaka 2 - koordinator projekta ponudio Karla Grossa, koji je akademski kipar, dok je Dokumentacijom o nabavi zahtijevano da isti ima završeni studij odgovarajućeg stupnja iz područja arhitekture, navodi se u odluci o poništenju nabave.

Iz Grada Zadra po otvaranju ponude tražili su od Ljevaonice da dostavi podatak ima li Gross diplomu iz arhitekture, na što je odgovoreno da nema, te da ALU d.o.o. raspolaže stručnjakom iz područja arhitekture, ali ta osoba omaškom u ponudi nije navedena. Kako naknadni ispravci u postupku javne ponude nisu mogući, natječaj se morao poništiti.