Župan Božidar Longin s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, državnim tajnikom Šimom Mršićem i načelnikom općine Sv. Filip i Jakov Zoranom Pelicarićem nazočio je jučer otvorenju novog dječjeg vrtića u Turnju. To je jedan od 40 vrtića na području naše županije koji su izgrađeni ili nadograđeni u posljednje tri godine.

- Cilj je da svako mjesto u našoj županiji ima dječji vrtić i zato me posebno veseli da su nove vrtiće dobila neka naselja koja ih do sada nisu imala. To je posebno važno za ravnomjeran razvoj županije i zato upućujem pohvale našim općinama i gradovima koji su imali kvalitetno pripremljene i dobro osmišljene projekte, kaže Longin.

Uz brojne općine i gradove koje brojnim demografskim mjerama pomažu svojim stanovnicima, Zadarska županija je u ovome mandatu podigla naknade za novorođenčad. Riječ je o iznosu od tisuću kuna za prvo i drugo, te 5 tisuća kuna za treće i svako sljedeće dijete.

- Što se tiče povećanja rodiljnih naknada, to je meni osobno jedna od najdražih mjera za koju smo kroz protekle 4 godine isplatili gotovo 10 milijuna kuna, ističe aktualni župan i najavljuje nove mjere koje planira provesti kroz iduće četiri godine ako opet dobije povjerenje građana Zadarske županije.

- Mladim obiteljima želimo i dalje osigurati što bolje životne i radne uvjete u našoj županiji. Pripremili smo novi set demografskih mjera, a jedna od prvih bit će subvencija stambenih kredita za višečlane obitelji. Također, izgradit ćemo i 40 novih dječjih igrališta diljem županije. Stambene kredite subvencionirat ćemo i deficitarnim zanimanjima poput zdravstvenog, znanstvenog i IT sektora, najavljuje Longin i podsjeća da se njegov program Sigurno i dalje - program za snažnu i uspješnu Zadarsku županiju 2021.-2025. temelji na nastavku gospodarskog rasta i razvoja, inovacijama i povećanju konkurentnosti, snažnoj infrastrukturi, ali prvenstveno s naglaskom na projekte za ljude, odnosno projekte koji će potaknuti nova zapošljavanja i povećanje kvalitete života.