Potpisan je ugovor za izgradnju sustava javne Odvodnje na području Zadra kojim 3500 crnih jama odlazi u povijest! 

S ovom fazom „Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane", za koju se danas ugovaraju radovi, obuhvatit će se 16 gradskih četvrti od Dikla na zapadu do Arbanasa na istoku grada (Arbanasi, Bili brig, Brodarica, Crvene kuće, Diklo, Maslina (Skročini), Novi Bokanjac, Plovanija, Puntamika, Stanovi, Vidikovac, Višnjik, Belafuža, Bokanjac, Kožino, Petrčane).

Ugovor su potpisali direktor Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja i direktor tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG Ludwig Pfeiffer, koja je izvođač radova.

U sklopu tog zahtjevnog građevinskog zahvata nalazi se 20 potprojekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i devet potprojekata rekonstrukcije vodoopskrbne mreže te obuhvaća 112 ulica, a ugovorena cijena radova iznosi 323.379.614,98 kuna s PDV-om.

Gradonačelnik Branko Dukić, prije samog potpisivanja naglasio je koliko je projekt aglomeracije ogroman i složen posao te da se radi o projektu stoljeća za koji je trebalo vremena da bi se došlo do ovog trenutka.

- EU procedure, dokumentacija, natječaji i na koncu izvedba. Nitko ovo ne može zaustaviti, ali traži ozbiljnost, znanje i koordinaciju kako bismo završili u rokovima i kako spada. Ovo je jedan od velikih trenutaka za zelenu budućnost Zadra, rekao je Dukić.

- Naša infrastruktura je temelj našeg gospodarstva, pogotovo kad znamo da je turizam njegova najjača grana. Bez odvodnje i čistog Jadranskog mora nema ni turizma. Danas smo, i s ovim projektom, na najboljem putu prema tom čistom moru, dodao je župan Božidar Longin.

Ludwig Pfeiffer, direktor tvrtke koja će izvoditi radove uvjeren je u uspjeh projekta u okviru kojeg će se provesti sanacija sustava odvodnje metodama bez raskopavanja u duljini od 1.500 m s rekonstrukcijom/sanacijom postojećih okana i kućnih priključaka, rekonstrukcija sustava odvodnje zamjenom gravitacijskih cjevovoda u duljini od 1.286 m s rekonstrukcijom/sanacijom postojećih okana i kućnih priključaka te rekonstrukcije 865 m tlačnog cjevovoda, nadogradnja CS Borik sa cjelovitom automatikom, izvedba spojnog cjevovoda UPOV Borik - UPOV Centar - 1.854 m gravitacijskih cjevovoda, 1.021 m tlačnih cjevovoda i 2 crpne stanice te neizbježne rekonstrukcije sustava vodoopskrbe uslijed proširenja sustava odvodnje grada Zadra - 21.476 m vodoopskrbnih cjevovoda i 1.720 priključaka na vodoopskrbu.

- Potpisivanjem ugovora za najveću i najzahtjevniju cjelinu Zadar u sklopu Aglomeracije Zadar i Petrčane okončana je priprema za deset od ukupno dvanaest cjelina. Za jedanaestu cjelinu Dogradnja UPOV-a Centar u Zadru obavljen je izbor najpovoljnijeg ponuđača, a posljednja cjelina Petrčane je u evaluaciji. Slijedi zahtjevna izgradnja u nizu gradskih četvrti, pa ovom prilikom molim građane za strpljenje. Po donošenju Operativnog plana Izvoditelja za cjelinu Zadar, obavijestiti ćemo javnost o rokovima i ulicama u kojima će se vršiti izgradnja, najavio je direktor Odvodnje Grgo Peronja.