Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, nasuprot Jedriličarskog kluba Uskok, počelo je čišćenje terena za projekt gradnje luksuznog naselja Diamond Marina Zadar Borik. Stanove će graditi tvrtka Adria Europe Borik, kojoj su vlasnici poznati poljski nogometaši Łukasz Piotr Piszczek i Artur Wichniarek, ali i hrvatski povratnik Robert Kralj iz Bobinca, koji je glavni operativac projekata u Hrvatskoj.

Prema računalnim simulacijama projekta vidljivo je da će se raditi o luksuznim objektima za kupce visoke platežne moći, ali koji neće imati pretjeranu količinu zelenila oko sebe. Naime, većina stabala planira se smjestiti na krovovima zgrada uz bazene, dio kao ograda uz sjeverne susjede, dok je za zeleni izgled simulacije zaslužan maslinik JK Uskok, zasađen preko ceste. Ostatak otpada na tamarise na šetnici uz plažu, susjednu neizgrađenu parcelu i obiteljsko imanje. Kad se to ima u vidu, na prvi dojam radi se o četiri tornja koja će maksimalno iskoristiti ono što pruža ovaj teren.

- Nekome je teren samo prazan komad zemlje. Ja ne gledam ono što nedostaje već vidim ono što će na tom mjestu biti. Zato ne razmišljam puno o kupnji terena - odmah znam je li to to, rekao je nedavno direktor Adria Europe Borik Robert Kralj, koji je poput svojih partnera, poljskih nogometnih reprezentativaca, karijeru u Njemačkoj počeo graditi kao nogometaš, ali se na kraju pronašao u građevinarstvu.

Iako i dalje radi u Berlinu, u kojem se školovao i u kojem je proveo veći dio života, kaže kako koristi svaku priliku da posjeti Zadar i Varaždin. Inače je i nogometni menadžer, koji je u jednom trenutku pokazivao interes za preuzimanje bihaćkog NK Jedinstva.

Podsjetimo, gradnji stanova u prethodilo je donošenje Urbanističkog plana uređenja, kojega je inicirala tvrtka u vlasništvu Zdenka Zrilića. Međutim, tereni na ovoj lokaciji nakon toga su prešli u vlasništvo multinacionalne tvrtke sa sjedištem u Babincu kod Varaždina. Tvrtka je do sada provela ili provodi nekoliko projekata na širem zadarskom području, poput vila More i Blumarina u Sukošanu, vile Adriana u Privlaci, vile Golden Sand u Ljupču,. dviju zgrada u neposrednoj blizini mora u Kožinu...

- Vila Diamond posebna je poput dijamanta prema kojemu nosi i naziv i to prvenstveno zbog svoje jedinstvene forme te lokacije. Nalazi se u središtu dviju marina, na Boriku, u Zadru, gradu čijem se prekrasnom zalasku sunca divio i poznati holivudski redatelj Alfred Hitchcock. Sastojat će se od podzemne garaže na kojoj će biti postavljena četiri tornja nepravilnog oblika. U središtu će se nalaziti centralno dvorište koje će voditi, preko prizemlja, u svaki toranj. Ovaj će objekt sadržavati i poslovne prostore, smještene u prizemlju. Stepenice će voditi na plato u ravnini s prvim katom, a na kojem će se nalaziti infinity bazen s pogledom na more, stoji u opisu projekta na stranici grupacije.

Svaki toranj će se sastojati od prizemlja, dva kata, krovnih terasa te lifta. Stanovi u prizemlju imat će terasu ili loggiu te dvorište, a neki i bazen ili jacuzzi. Stanovi na prvome katu imat će velike terase te će imati pristup zajedničkom bazenu na platou. Po želji klijenta, mogući su i dodatni bazeni ili jacuzziji u stanovima na prvome katu. Na drugom katu nalazit će se nekoliko penthousea, a svaki od njih će imati terasu te krovnu terasu s vlastitim bazenom.

Zanimljiv detalj na simulaciji je i izmjena plaže na Vitrenjaku - umjesto sadašnje rampe za invalide na njoj je prikazana isturena šetnica. Je li to samo plod mašte dizajnera ili i tamo očekujemo promjene, doznat ćemo od investitora.

NAPOMENA: Simulacije korištene u fotogaleriji su vlasništvo Adria Europe Borik te predstavljaju mogući, a ne završni izgled naselja.