Svjetski dan ptica selica slavimo svake godine drugu subotu u svibnju. Ove godine se obilježava 8. svibnja s temom „Pjevaj, leti, vini se - poput ptice!".

Svjetski dan ptica selica obilježava se diljem svijeta sa željom da se istakne važnost zaštite migratornih ptica, ali i značajnih staništa duž njihovih selidbenih ruta, koja služe kao hranilišta te odmorišta stotinama tisuća ptica

Tema Svjetskog dana ptica selica 2021. poziv je na ponovno povezivanje s prirodom kroz aktivno slušanje - i promatranje ptica - ma gdje se one nalazile. Tema istovremeno privlači ljude širom svijeta da vlastitim glasovima i kreativnošću izraze zajedničko uvažavanje ptica i prirode.

Ptice se mogu naći svugdje: u gradovima i na selu, u parkovima i dvorištima, u šumama i planinama te u močvarama i uz obale. One povezuju ova staništa no podsjećaju i nas na vlastitu povezanost s planetom, okolišem, divljinom te jednih s drugima. Svojim sezonskim kretanjima, ptice selice nas redovito podsjećaju na prirodne cikluse. Kao globalni ambasadori prirode, ptice selice ne samo da povezuju različita mjesta na cijelom planetu, već ponovno povezuju ljude s prirodom i sa sobom kao nijedna druga životinja na planetu.

Na dan proslave, u subotu 8. svibnja s početkom u 10:30h, Park prirode Vransko jezero posjetiteljima poklanja besplatno promatranje ptica uz edukativno vodstvo po drvenoj poučnoj stazi „Ptice Vranskog jezera" uz kupljenu ulaznicu za vožnju vlakom (posjet Ornitološkom rezervatu električnim vlakom).

Edukativno vodstvo održava se samo u jednom terminu u subotu, 8. svibnja 2021. u 10:30 sati (Info centar Crkvine), a električni vlak će dodatno prometovati prema sljedećem rasporedu: 10:45 (polazak prema Crkvinama)-13:15 (polazak prema Pakoštanama)-11:45 (polazak prema Crkvinama).