U nazočnosti gradonačelnika Branka Dukića i pročelnika za EU fondove Ante Ćurkovića, direktor tvrtke Inovativni Zadar Alan Kociper i direktor tvrtke izvođača Minigradnja iz Vodica, Antonio Perica, potpisali su ugovor za izgradnju nove zgrade poduzetničkog inkubatora na području Bilog Briga.

Ugovoreni rok dovršetka radova vrijednih 21.362.888,81 kuna je 14 mjeseci, a početak radova najavljen je za sredinu svibnja, taman u vrijeme lokalnih izbora.

- Papir trpi svašta, ali ovaj ugovor znači početak radova u sljedeća dva tjedna, znači novi poduzetnički inkubator za godinu i pol dana. Koliko je to važno za grad najbolje osjetite kad odete na Novi Bokanjac i posjetite ovaj već izgrađeni u kojem male, nove tvrtke stvaraju veliku vrijednost. Ovim projektom želimo ohrabriti ljude koji imaju poduzetničke ideje, da se odvaže, da probaju i da svojim djelovanjem doprinesu daljnjem razvoju gospodarstva i poduzetništva u našemu gradu. Izvrsno opremljeni, a iznimno jeftini poslovni prostori u okruženju kreativnih poduzetnika je najbolje okruženje koje početnik može zamisliti, rekao je ovom prigodom Dukić naglasivši kako u Zadru već sada postoji mreža uspješnih prostora za start-upove kao što su INZAD inkubator, COIN coworking, CODE hub na sveučilištu, Centar kreativne industrije te niz potpornih institucija.

Direktor Kociper naglasio je kako će zgrada novog inkubatora nuditi više konferencijskog i laboratorijskog prostora za povezivanje i bolju suradnju poduzetnika.

- Već je do sada zaprimljena hrpa upita poduzetnika koji s nestrpljenjem očekuju izgradnju i konačno otvorenje novog poduzetničkog inkubatora, istaknuo je Kociper.

Projektom „Gradnja nove zgrade poduzetničkog inkubatora" predviđena je izgradnja i opremanje nove zgrade poduzetničkog inkubatora na lokaciji Petrčanska ulica u Zadru, ukupne GBP min 2000 m2, za podršku start-up poduzećima koji razvijaju inovativne proizvode i ostalim MSP-ima. U novom inkubatoru takve će tvrtke moći koristiti adekvatan poslovni prostor i suvremenu opremu za razvoj svojih projekata, a sve uz sinergiju svih ostalih sudionika. Zgrada će među ostalim sadržavati konferencijsku dvorana za oko 100 posjetitelja, coworking prostor, sobe za sastanke, bistro, te prostore za rekreaciju i odmor, Riječ je o zgradi s dvije etaže na kojima će biti uređen prostor za 100 radnih mjesta.

Projekt je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), Operativni program konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014-2020, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava KK.03.1.2.21.0001, a ukupne je vrijednosti 24,5 milijuna kuna, od čega 18,5 milijuna bespovratnih sredstava.

Tijekom izvođenja radova bit će sklopljen i ugovor o opremanju zgrade te je potpuni dovršetak, uključujući i ishođenje uporabne dozvole, planiran za listopad 2022., najavili su iz gradske uprave.