U programu 057 radija gostovao je župan Božidar Longin, a povod nam je ovotjedni posjet predsjednik Vlade Andreja Plenkovića Zadarskoj županiji.

Predsjednik Vlade prvo je bio u Korlatu gdje je puštena u rad nova vjetroelektrana HEP-a vrijedna 500 milijuna kuna, a na toj lokaciji izgradit će se i Sunčana energana Korlat, kao i prvi hibridni energetski park u Hrvatskoj. Koliko sve to znači za gospodarstvo Zadarske županije?

- Zadarska županija je vodeća u hrvatskoj po ulaganjima u obnovljive izvore energije. To je rezultat promišljenog planiranja i pravodobne izrade strateških dokumenata koji su otvorili vrata u obnovljive izbore energije. Do sada je u našoj županiji uloženo više od 1,5 milijarde kuna u vjetroelektrane i solarnu energiju. Možemo to zahvaliti pravodobnoj izradi atlasa vjetra i atlasa dozračene sunčeve energije, koje je naručila na vrijeme Zadarska županija. Svjesni smo koliko je održivi razvoj važan te radimo na tome da u budućnosti budemo zelena, odnosno ekološka županija.

Drugi dio programa bio je vezan za obilazak Višnjika, sportskog centra koji je ponos grada i županije. Uz prezentaciju novog, budućeg olimpijskog bazena, vidjeli smo novoopremljena dječja igrališta i novi dječji vrtić. Puno sadržaja radi se za one najmlađe...

- Na području Zadarske županije u posljednje četiri godine izgrađeno je, rekonstruirano ili dograđeno čak 40 dječjih igrališta i to nas zaista posebno veseli. Prije nekoliko dana bili smo u Galovcu i Jasenicama koji dobivaju nove dječje vrtiće, idući tjedan bit ćemo u Sv. Filipu i Jakovu koji također dobiva novi vrtić. Moram reći da su većina vrtića projekti gradova i općina, sufinancirani europskim i nacionalnim sredstvima i to su prave demografske mjere, na čemu još jednom čestitam premijeru Plenkoviću i resornom ministarstvu. Na tu mjeru uvijek se nadovezuje Zadarska županija pa ćemo u sljedećem razdoblju izgraditi i urediti preko 40 vrtića diljem naše županije.

Dosta je projekata vezanih za zdravstvo, pa je Zadarsku županiju tijekom proteklog vikenda posjetio i ministar Vili Beroš, a prije njega državni tajnik za zdravstvo Silvio Bašić. Svi su puni hvale za organizaciju zdravstvenog sustava u Zadarskoj županiji, poglavito za rad Opće bolnice Zadar.

- Sigurna smo županija koja je to više puta potvrdila uspješnim upravljanjem u kriznim situacijama. Stvaramo preduvjete da Opća bolnica Zadar bude snažan hrvatski zdravstveni regionalni centar i u tom imamo puno podršku Hrvatske vlade. Primjerice, ministarstvo nam je doniralo vrijednu opremu poput CT-a i uređaja za magnetsku rezonancu, čime je OB Zadar uvelike smanjila liste čekanja. Ministar Beroš potvrdio je da će zadarskoj bolnici osigurati linearni akcelerator, što je vrhunac dugogodišnjeg djelovanja Lige protiv raka Zadar, a najavio je sufinanciranje novog broda za hitnu medicinsku pomoć za otoke Ugljan i Pašman. Mi smo u zdravstvu napravili ogromne iskorake, uređena je i useljena nova zgrada Poliklinike, u nju je uloženo više od 50 milijuna kuna opreme. Usporedo s tim dovršava se i EU projekt izgradnje dnevnih bolnica u čijem će prizemlju biti smješten linearni akcelerator. Izgrađena je i nova zgrada Hitne medicinske pomoći u Ninu, energetski obnavljamo bolnicu u Ugljanu, obnavljamo vozni park Hitne pomoći i Saniteta, a s novim modernim tehnologijama stvaramo mogućnost ravnomjerne skrbi u cijeloj županiji. U ovoj krizi pokazalo se da je sigurnost naših građana iznimno važna i zato snažimo sustav i Civilne zaštite.

Zadarska županija proteklog je tjedna pokrenula još jednu COVID mjeru - Program za dodjelu bespovratnih potpora mikro poduzetnicima kojim će se dodijeliti 950.000 kuna bespovratnih sredstava. Podsjetimo, ovo je već sedma mjera Zadarske županije za pomoć gospodarstvenicima od početka pandemije koronavirusne bolesti.

- Uz očuvanje zdravlja naših građana tijekom pandemije jednako je važno očuvanje gospodarskih aktivnosti. Od početka krize pokazali smo i zajedništvo i solidarnost pa su aktivnosti za očuvanje radnih mjesta dale vidljiv rezultat, u prvom redu mjere Hrvatske vlade, ali i potpore obrtnicima i poduzetnicima koje smo donijeli na razini županije, naravno i naši gradovi i općine. Posljednji podaci svjedoče o 1.000 više zaposlenih u odnosu na godinu dana ranije na području naše županije. Što to govori? Da su mjere bile uspješne. Uvjeren smo da ćemo zajednički prevladati krizu i spremni dočekati puno otvaranje gospodarstva.