Premijer Andrej Plenković i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić u Benkovcu su pritiskom na tipku simbolično pustili u rad Vjetroelektranu Korlat, javlja HRT.

Na svečanosti je najavljena i izgradnja Sunčane elektrane Korlat i prvog obnovljivog hibridnog energetskog parka u Hrvatskoj. Priključna snaga vjetroelektrane iznosi 58 MW, dok je očekivana godišnja proizvodnja od oko 170 GWh, što čini 1 % godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Proizvedena električna energija bit će dovoljna za opskrbu više od 50.000 kućanstava. Ukupna je vrijednost investicije oko 500 milijuna kuna.

Plenković je čestitao HEP-u na realizaciji ovog projekta.

- Posebno je važno da se današnje puštanje u rad zbiva u tjednu u kojem se obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije. Nužna je transformacija dosadašnjeg modela poslovanja pojedinih elektroenergetskih kompanija. Oporavak gospodarstva nije moguć bez promjene načina razmišljanja o izvorima, sigurnosti i kvaliteti opskrbe energijom. Važno je krenuti s projektima koji će omogućiti brži gospodarski rast, osobito u sektoru energetike. Prema aktualnom globalnom izvješću Međunarodne agencije za energiju, korištenje obnovljivih izvora energije poraslo je u 2020. za 3%, a u 2020. je udio obnovljivih izvora energije u globalnoj proizvodnji električne energije porastao na 29 %. Kontinuirana ulaganja u infrastrukturu uvijek se isplate, a najveći se porast očekuje od energije vjetra, za 17% u odnosu na 2020. Prema podacima Eurostata, Hrvatska je jedna od zemalja članica koja je ispunila nacionalne ciljeve te je na 28,4 % udjela iz obnovljivih izvora energije, kazao je Plenković.

Naglasio je da bi povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora trebalo dovesti do toga da će se čak 30% električne energije u 2021. proizvoditi iz obnovljivih izvora.