Vjerovali ili ne: u gradskoj upravi je poništen natječaj za zapošljavanje, a bilo je petero kandidata za stalno mjesto višeg stručnog suradnika II - za zaštitu i spašavanje.

Natječaj je poništen iz političkih razloga, da ne bi ispalo kako se u predizborno vrijeme "uhljebljuje".

To je zakonska odredba kojom od 15. travnja, kada su rapuštena predstavnička tijela lokalne samouprave, ne može biti kadroviranja, pojasnio je pročelnik za gospodarstvo Ivica Katić. Natječaj je raspisan početkom ožujka za upražnjeno mjesto s kojeg je krajem ožujka u mirovinu otišao Silvo Grancarić.

Za to mjesto tražila se godina dana radnog iskustva te diploma društvenog ili humanističkog smjer. I upravo je tu nastala neodoumica te se izgubilo vrijeme u traženju očitovanja Ministarstva uprave oko dvije prijave kandidata s diplomom zadarskog sveučilišta iz geografije te inženjerskom strukom. 

- Iz Ministarstva nam na kraju nisu dali dugoočekivani odgovor na upit možemo li uvažiti njihove diplome za nastavak natječajnog postupka s obzirom na definirane uvjete. A i da je sve išlo po planu, ne bi natječajni postupak završili prije 1. svibnja. Ja nisam želio riskirati i donositi odluku u razdoblju u kojem je to zakonski zabranjeno, pojasnio nam je revni pročelnik Katić, dodavši kako je bilo dobrih kandidata za taj posao. On je preraspodjelom uspio da njegov Odjel napravi plan zaštite i spašavanja u rekordnom roku.

Kad će novi natječaj, pročelnik Katić nije mogao najaviti. Da je više Katića u lokalnoj samoupravi, zapošljavanje bi bilo pravednije.

Pisali smo o  travanjskim natječajima za neobična radna mjesta po općinama Sali i Sv. Filipu i Jakovu u kojim su se zapošljavali telefonist i  tehničar prije izbora. Koliko je još takvih, a tko provodi zakon, za kojeg neki nadležni koje smo jučer pitali, nisu ni znali, za sada je očito puka forma demokracije.