U godinama početkom ovog stoljeća, na području Grada Zadra, u ožujku je počinjala proljetna akcija obvezne preventivne dezinsekcije i deratizacije.

I dok komarci ovih dana ulaze u domove Zadrana, o štakorima koji šetaju usred zime po Kalelargi da ne govorimo, iz gradske uprave dobivamo informaciju na novinarski upit za koju trebamo prijevod.

"Larvicidna dezinsekcija se obavlja kontinuirano i četiri ekipe su na terenu. Adulticidna dezinsekcija je predviđena po programu u lipnju", navodi se u informaciji kojoj bi potpisan trebao biti pročelnik za komunalne poslove Robertino Dujela.

Taj Odjel je objavio natječaj za posao DDD iduće četiri godine, a onda su se naknadnom pameću sjetili da netko treba obaviti i proljetnu akciju koja će ući u ljeto. Uz to, zamagljivanje letećih komaraca, što bi bio Adulticidni tretman, stručnjaci i znanstvenici smatraju najmanje učinkovitim u suzbijanju komaraca. Insekticidni aerosol djeluje samo na komarce koje lete, a ne dopire do onih koji odmaraju ispod lišća na raslinju. Rezultat je to koji traje nekoliko dana ako se tretman ne ponavlja, navodi se u važećem protokolu DDD za Hrvatsku.

Zato Dezinsekcija uništava komarce u razvoju s Larvicidnim tretmanom, a građani to ne znaju i ne vide. Tek čuju i osjećaju komarce na svojoj koži.

Taj posao je 23. ožujka za 194 tisuće kuna (bez PDV-a) dobila riječka Dezinsekcija koja će ga, nakon odluke novog saziva Gradskog vijeća, raditi i iduće četiri godine. Dosadašnji ugovor im je istekao krajem ožujka.

Nadzor radi Zavod za javno zdravstvo na čiju adresu je pročelnik Dujela preusmjerio prigovor na vijećničko pitanje o komarcima koji ne daju živjeti u kasnu jesen.