U strankama i izbornim stožerima ovih je dana osobita strka jer se u četvrtak do ponoći predaju liste kandidata za predstavnička tijela.

Gradsko vijeće Zadra prema zakonskim izmjenama brojit će 27 umjesto dosadašnja 31 viječnićka mjesta. U skupštini Zadarske županije bit će 37 umjesto 41 vijećnika kioliko ih je bilo u prijašnjem sazivu. Tome treba pridodati i po jedno mjesto manje zamjenika župana, gradonačelnika i načelnika.

U zadarskom SDP-u u utorak je sazvan Gradski odbor na kojem će se utvrditi lista kandidata. S njihove stranice je očito kako će na listi koalicije "@Srcem za Zadar" biti Sabina Glasovac, bivša vijećnica, kandidatkinja za gradonačelnicu te saborska zastupnica. Ona će, kako doznajemo imati mjesto potpore. To je ono posljednje koje će vjerojatno zauzeti i Božidar Kalmeta na listi HDZ-ove kolacije.

Oni će na svojoj listi za Gradsko vijeće pet mjesta dati koalicijskim partnerima.
Gužva vlada i u MOSTU koji vodi prilično organiziranu predizbornu kampanju. Nadaju se da će imati listu za Gradsko vijeće kao i za Županijsku skupštinu.

Na prilično siromašnoj zadarskoj političkoj sceni manjim strankama, a osobito nezavisnim kandidatima, nije lako naći ni ljude koji žele priječi s riječi na djelo. Stoga ne čudi da je neovisni kandidat za gradonačenika dr. Denis Bruketa oglasio potragu preko Facebook grupe Za Zadar koja ima svoj logo, ali joj fali ljudi koje žele raditi, ponajviše na listi za županijsku skupštinu.

Kad će svoje liste zapečatiti gradski i županijski HDZ, večeras nismo uspjeli doznati. SDP-ova lista za skupštinu Županije u rukama je povjerenika Erola Gašija.

Koliko će biti lista za Gradsko vijeće Zadra teško je precizirati - za sada je jedino izvjesno da četvero liječnika izlazi na izbore, što je postala politička tradicija za koju bi analitičari mogli dati pojašnjenje. Uz Branka Dukića, ponovno je u igri Rade Škarica kao i Denis Bruketa te Ivica Žuvela.
Sve će se znati nakon predaje lista, kada lokalna izborna povjerenstva prekontroliraju liste na kojima će se posebno i prvi put gledati ima li kandidata koji su pravomoćno osuđeni.

Službena kampanja za izbore 16. svibnja, počet će 1. svibnja, što znači da će te praznične subote biti radno u Gradu.

 

 

Logo je rad studentice treće godine Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilista u Rijeci, Zadranke Lucije Savić