Jasna Rumora, direktorica RTD, izdavača Zadarskog lista, od 16. travnja dobila je novi mandat člana Uprave, a mjesec dana ranije postala jedini član Uprave Sarag Gaženice umjesto sina i oca Surać.

Prema podacima iz sudskog registra, Jasna Rumora je na tom mjestu zamijenila Ivana i Juricu Suraća. Osnivač tvrtke ostao je Suraćev Sarag koji drži (zatvorenu) prodavaonicu u putničkom terminalu Gaženice.

I to je jedina novost kod koncesionara Lučke uprave Zadar koji će, tko zna kada, početi s gradnjom komercijalnog centra (hotel, trgovina, podzemna garaža)u Gaženici. Potvrđeno je to u informaciji koju smo dobili od Roberta Škifića, ravnatelja Lučke uprave Zadar (LUZ).

"Koncesionar Sarag Gaženica d.o.o. je izvijestio LUZ da zbog nastavka COVID gospodarske krize i u 2021.godini.,a pogotovo u sektoru turizm, nije u mogućnosti predvidjeti početak izgradnje komercijalnog centra, jer banke ne odobravaju kredite za izgradnju kapitalnih projekata u tom sektoru, izvjestio je Škifić.

Prema informacijama ravnatelja LUZ-a, Sarag Gaženica d.o.o. otežano plaća koncesijsku naknadu, te je postavilo zahtjev za smanjenjem i odgodom plaćanja ove naknade u nekoliko navrata.

Škifić podsjeća kako je LUZ "u prošloj godini, prema uputi nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, smanjio koncesijsku naknadu onim koncesionarima koji obavljaju lučke i gospodarske djelatnosti direktno vezane za putnički promet u lukama otvorenim za javni promet, uz dokaz o padu prihoda u 2020.g u odnosu na 2019. godinu".

- Ostalim koncesionarima izvršili smo odgodu dospijeća plaćanja koncesijskih naknada u 2021. godini, i u tom dijelu udovoljeno je i zahtjevu Sarag Gaženice, navodi Škifić.

On je najavio kako će Lučka Uprava Zadar izaći ususret Sarag Gaženici, firmi s minimalnim prihodima, koja je dobila građevinsku dozvolu u studenom 2019. godine.

- Zahtjev Sarag Gaženice za smanjenjem koncesijske naknade koji ne udovoljava gornjem kriteriju ministarstva, zbog nastavka gospodarske krize izazvane COVID pandemijom i u 2021. godini, Lučka uprava će rješavati uskoro mjerama koje predviđa Opći porezni zakon, najavio je Robert Škifić, ravnatelj LUZ-a kojem polovicom svibnja završava četverogodišnji mandat.