Nakon obilaska pojedinih odjela u Općoj bolnici Zadar i sastanka s ravnateljem Željkom Čulinom, ministar Beroš održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o opterećenju zdravstvenog sustava zbog porasta broja hospitaliziranih Covid pacijenata, o aferi CijepiSe te najavio reformu zdravstvenog sustava. 

U Zadru su ga dočekali i zamjenik ravnatelja bolnice dr. Edi Karuc, glavna sestra Darija Katuša te župan Božidar Longin  i gradonačelnik Branko Dukić.

- Posebno sam se želio uvjeriti u to kako stojimo s odgovorom na Covid krizu, te zahvaliti svim liječnicima i medicinskim sestrama na trudu. Ono što je druga najvažnija stvar u ovoj krizi je omogućiti da se i ostala zdravstvena zaštita pruža neometano. Poliklinički pogon tako je reduciran za svega 10%, a bolnički za 5%, što je nevjerojatno dobro u datim okolnostima kada imate toliko hospitaliziranih zbog korone. Također, u zadarskoj bolnici je educirano 15 liječnika i 20 sestara što nam omogućuje da odmorimo kadar, zadovoljan je ministar.

- Srećom, u Zadar još nismo trebali dovoditi zdravstvene djelatnike, a ako bi bilo potrebno, dovodili bi ih iz onih dijelova Hrvatske gdje je opterećenje manje. Vjerujem da će nam dosadašnje iskustvo pomoći da u jeku trećeg vala bolje odgovorimo na ove izazove koji su pred nama. Svakim danom stječemo nove elemente koji su ključni za našu obranu od virusa, a jedan od najmoćnijih je cijepljenje. S ravnateljem županijskog HZJZ-a, Zoranom Škrgatićem, složio sam se da se svi resursi moraju mobilizirati kako bi postigli ciljanu stopu procijepljenosti od 55 posto do kraja lipnja. Rezultat toga biti će lakša turistička sezona, istaknuo je Beroš.

Osim porasta broja novozaraženih, osvrnuo se i najavio reformu zdravstvenog sustava: 

- Pandemija je otkrila dobre i loše strane zdravstvenog sustava. Potrebe samo za plaće se odnose na 115 % limita zadarske bolnice, a gdje su još potrošni i ugradbeni materijal, lijekovi, energetika... Osnovni cilj za postizanje organizacijskog poboljšanja hrvatskog zdravstvenog sustava će biti postizanje financijske stabilnosti. Već pet-šest mjeseci se u Ministarstvu zdravstva slaže plan reformi, kazao je.

Ministar je na konferenciji za medije opovrgnuo brojne medijske napise o platformi Cijepise, koji pišu da je nefunkcionalna i da je veliki broj prijavljenih osoba izbrisano iz sustava.

- Platforma Cijepise, koju su sami tražili liječnici obiteljske medicine, ima određenih mana, no moje stručne službe tvrde da je sve po Zakonu. U ovom trenutku nemam razloga ne vjerovati im. Grad Zagreb i ostale županije koriste ovu platformu, možda ne u tolikoj mjeri koliko bi mi željeli, ali ipak koriste. Lokalne platforme su dobrodošle, no ne objedinjavaju sve što je potrebno za cjelokupno funkcioniranje sustava, kao što je dobijanje zelene Covid putovnice. Njezin puni opseg rada u ovoj drugoj fazi cijepljenja nije za očekivati, već u trećoj kada se formiraju masovni punktovi za cijepljenje, rekao je Beroš na novinarsko pitanje te pozvao građane da se prijave putem platforme, nakon čega će zasigurno biti cijepljeni.

Novinarima se kratko obratio i ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina:

- Ministru smo pokazali sve što bolnica radi po pitanju zbrinjavanja građana, pogotovo kad je riječ o Covid odjelu. Pokazali smo mu i vrhunski kardiološki odjel po kojem je Zadar poseban. U ovom trenutku postoji novi Covid odjel s 30 kreveta opskrbljenog s kisikom i videonadzorom koji će se aktivirati čim to bude potrebno. Imamo dovoljan broj liječnika i medicinskih sestara, što je u ovom trenutku najvažnije, rekao je Čulina.

U bolnici je trenutno 78 bolesnika hospitalizirano, od čega ih je 13 na respiratoru, a 16 na high flow venitalaciji. U Specijalnoj bolnici Biograd danas ih je 28.