Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zadra donesena je odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Kolovara.

Taj plan ne odnosi se samo na plažu Kolovare, već i na priobalni dio koji obuhvaća i dio zone iznad Ulice Kolovare.  U javnosti je iznesena namjera zatvaranja te ulice za promet, kako bi to postalo cjelovito turističko - kupališno područje.

Unutar obuhvata budućeg Plana nalazi se i zgrada stare poliklinike koja bi se trebala pretvoriti u hotel kraj bazena Kolovare. Tko, kada i kako, to su pitanja na koje od nadležnih nismo dobili nikakav odgovor. Nitko nije upoznat s planovima kupca zgrade, firme Eko zadar Dva koja je uplatila kupoprodajni iznos od 22. 3 milijuna kuna i upisala se na tu nekretninu na parceli koja (ni)je zapravo pomorsko dobro. U sklopu Plana, Grad Zadar uređuje dio plaže Kolovare, pa čak i taj dio ispred budućeg hotela koji je u ogradi.

Planu uređenja Kolovara prethodila je studija, odnosno Idejno rješenje za Urbanistički plan uređenja zone „Kolovare" iz 2018. godine, kojeg je izradila Radionica Marušić.

Ona je predstavljena u sklopu pretkampanje gradonačelnika Branka Dukića, pa je javnost doznala za mogućnost tunelskog povezivanja parkirališta bolnice, koje bi se prolazom pod zemljom proširilo na 570 mjesta s nižom razinom plaže Kolovare. Plažu Klovare u doglednoj budućnosti očekuje uređenje, a prema toj studiji, postala bi pješčana.

Do tada će ta najveća gradska plaža izgledati ovako:

U odluci o izradi UPU Kolovare, koja je usvojena bez rasprave vijećnika vladajuće koalicije, ističe se kako je u obuhvatu budućeg Plana građevinsko područja na kojem se planira urbana preobrazbu ili urbanu sanacija, te se nalazi unutar zaštićenog obalnog područja mora.

Za izradu Plana koristit će se studija vjetrovalnih uvjeta, odnosno utjecaj valova na obalu, koju su za Kolovare i za Diklo izradili 2019. godine u splitskoj Obali. Kao cilj izrade Plana navodi se povezivanje zone plaže, zone Ulice Kolovare s pripadajućim zelenilom te zone između Ulice Bože Peričića i Ulice Kolovare uzimajući u obzir osjetljivost prostora.