Među tisućama jedinstvenih vrsta koje se nalaze unutar Perivoja Vladimira Nazora, od danas boravi jedna nova - australski stribor. Ova drevna vrsta, koja je preživjela tercijar u kojem su živjeli dinosauri, pronađena je na jednom malenom dijelu australskog kopna, a u Zadar ga se pokušalo prenijeti prije desetak godina, također u ovom perivoju. Tadašnji pokušaj nije uspio, a uz znanje koje su djelatnici Nasada tada stekli, te ljubav s kojom su ga u zemlju ukopali polaznici dječjeg vrtića Galeb, nema sumnje da će stribor uskoro šiknuti prema visinama i natkriliti sve svoje susjede. Kada dosegne svoj vrhunac, zna se protegnuti i do 40 metara u visinu.

- Ovo je već 19. stablo koje smo zasadili u okviru naše tradicionalne akcije Eko-dani, to je jedan manji parkić. Uvijek usmjeravamo naše učenike da trebaju biti saditi i graditi umjesto da ruše i pilaju. Budimo misionari dobra i učinimo naš grad još zelenijim i još ljepšim, poručio je na maloj svečanosti ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole Tomislav Grbin.

Ruku pri sadnji stabla dao je i zadarski župan Božidar Longin, koji je rekao kako ima posebne simbolike u stablima koja vuku porijeklo iz davne prošlosti planeta. Pritom, rekao je, stribor neće biti jedini u parku, jer su iz istog vremena i tri ginka, koja rastu u njegovoj blizini.

- Ono što smo posudili od naših unuka moramo im vratiti barem onakvim kakvo smo posudili. Neka naš planet poživi barem još toliko vremena koliko je prošlo od doba dinosaura, poručio je Longin.

Australski stribor neće biti ograđen kavezom, kao pri prvoj sadnji, kada je ta konstrukcija izazivala možda i previše pažnje posjetitelja. Bit će ograđen najvjerojatnije tek nešto nižom zaprekom kako psi ne bi na njemu ostavljali svoje poznate markacije.