Najveći interes za nekretninama u Hrvatskoj u ožujku pokazali su kupci iz Njemačke, a naveći interes bio je za kuće na području Istre, Vira, Vodica i Krka, objavio je specijalizirani portal Crozilla.com.

Posjetitelji iz inozemstva u ožujku su na oglasniku Crozilla.com posebnu pozornost usmjerili na otok Vir koji se ponovno istaknuo prema interesu za tamošnjim kućama i zemljištima.

- Pandemija je imala velik utjecaj na tržište, posebno jer stranci više ne mogu tako jednostavno dolaziti u obilaske nekretnina, ali promijenila je i način života, ljudima je postalo bitno maknuti se iz sredine u kojoj se nalaze, pa razmišljaju o investicijama koje im ranije nisu bile u planu što je utjecalo na pojačan interes za kućama i zemljištima za njihovu izgradnju, kaže Nikica Begonja, predsjednik strukovne skupine posrednika HGK ŽK Zadar.

Dodaje i kako u posljednje vrijeme za tamošnjim nekretninama ima dosta interesa potencijalnih kupaca iz Njemačke i Austrije, za što je, kako kaže, zaslužna i jaka promidžba Vira u inozemstvu kojom je postao prepoznatljiv kao otok na kojem je poželjno posjedovati nekretninu. „Dosta se radi na promidžbi Vira, pa raste i njegova turistička ponuda."

Zagreb, Split, Pula, Rijeka, Osijek i Zadar u ožujku su bili najtraženiji gradovi za kupnju stanova. Osim onih domaćih, interes su pokazali i potencijalni kupci iz inozemstva među kojima je najviše onih ih Njemačke, zatim Slovenije te BiH. Stanovi za najam najviše su se tražili u Rijeci, Splitu, Zagrebu, te Puli i Zadru. Ponuda građevinskih zemljišta u ožujku se uglavnom pregledavala na području Zagreba, Pule, Krka, Kaštela, Vira i Zadra.

- Kriteriji koji su stranim kupcima bitni su: lokacija, lokacija i lokacija. Na Viru ih zanimaju kuće uz more ili one s panoramskim pogledom, a zatim i one s velikom okućnicom na kojoj je moguće imati ili izgraditi bazen. Što se tiče zemljišta, još uvijek se čekaju izmjene i dopune prostornog plana općine Vir prema kojem će se moći graditi i na još neizgrađenim građevinskim područjima otoka, kaže Begonja.