U tijeku je izrada Urbanističkog plana uređenja uvale Bregdeti u Arbanasima kojom upravlja Županijska lučka uprava. Plan radi Radionica Marušić, dok je investitor izrade Grad Zadar.

On bi prema planovima Županijske lučke uprave bio i jedan od suinvestitora uređenja Brgedeti.

- Mi želimo urediti komunalnu lučicu Bregdeti po modelu kakav smo imali za Jazine, ističe ravnatelj Davor Škibola.

To bi značilo sanaciju potpornog zida uz produbljivanje morskog dna te postavljanje pokretnih pontona. Od izrađivača plana doznajemo kako se dogovara i dislokacija istezališta, malog arbanaškog "škvera" na suprotnu stranu uvale, ali u obuhvatu plana koji završava do ilegalnog parkinga.

Uvala Bregdeti djeluje zapušteno i nakon malih komunalnih intervencija, tipa postavljanja javne rasvjete ili pokoje klupice. Dokazuje to i postavljena ploča o zabrani odlaganja teškog otpada, koja nije spriječila da se on gomila i to na mjestu kojim upravlja Grad Zadar.

Taj pomorski pojas opće upotrebe koji je, prema Prostornom planu Grada Zadra, u njihovoj nadležnosti, hiperrealizam je odnosa gradske vlasti prema moru i priobalju.

Smeće i željezni otpad, slika je tog dijela obale na kojim se i dalje odvija promet. Ničija zemlja, tako će reći dobro upućeni u stanje koje bi se uskoro moglo promijeniti.

Prema neslužbenim informacijama, Cromaris je zatražio potkoncesiju na taj dio pomorskog dobra koju odobrava Povjerenstvo na čelu s pročelnikom Tomislavom Koronom.

Nema sumnje da će oni, kojim je najviše štetilo takvo stanje ispred sjedišta tvrtke, to urediti kao i cjelokupan kompleks Cromarisa koji se, nakon usvajanja UPU, projektira, a gdje drugo, negoli u D&Z.