Predstavljanje II. dijela programa "Upravljanje gradom i borba protiv korupcije" koalicije Srcem za Zadar obilježio je možda dosad najemotivniji istup njihovog kandidata za gradonačelnika, Marka Vučetića koji je istaknuo kako su nadolazeći lokalni izbori epohalni za Zadar.

- To su izbori na kojima biramo između vladanja i upravljanja. Oni su presudni jer se na njima napokon može dogoditi početak demokracije. Ona je u Zadru ili na razini bolnog stida ili nade. Demokracije nema sve dok su institucije okupirane i dok postoji robovska svijest. Ovaj grad je posramljen i zarobljen, grad propuštenog života, istaknuo je Vučetić.

Ante Rubeša (Akcija mladih) smatra kako je korupcija u posljednjih 30 godina vladavine HDZ-a metastazirali u svim gradskim odjelima.

- Grad Zadar je Grad iza zastora, grad kojim upravljaju građevinski karteli u vlasništvu nekolicine ratnih profitera, koji u suradnji s Odjelom za graditeljstvo i prostorno uređenje devastiraju nekoć javni i društveni prostor, koji su upravo ti kartelski bossovi oteli za vrijeme HDZ-ove renesanse, tzv. privatizacije. Ni drugi gradski odjeli nisu pošteđeni mita i korupcije.  Sjetimo se samo Odjela za sport i kulturu preko kojeg je godinama isisavan novac s kojima je plaćan reket lokalnim batinašima. Pa i dan danas to pročelništvo razbaciva proračunska sredstva na laskave i lažne titule kako bi prikrili tu pustu korupciju, pa evo posljednjeg slučaja kapitalne pomoći za HNK Zadar, koju je pročelnica Dina Bušić zdušno branila kao pomoć školi nogometa, a ustvari se novac uplatio za skupocjeni Mercedes. Tu je i Odjel za financije koji daje konačni amen na ono što danas znamo kao definiciju za netransparentno poslovanje, Odjel za gradsku imovinu koji namjerno gubi sudske sporove...

Konkretne stavke iz programa iznijela je Vedrana Mišković, potpredsjednica Foruma žena zadarskog SDP-a.

- Ako bacite pogled u Registar imovine Grada Zadra, vidjet ćete da su podaci nepouzdani i netočni. Procjena nema, a za neke nekretnine nije navedena niti katastarska čestica. Neki stanovi nisu primjereni za stanovanje, a drugi su opasni. Zbog toga ćemo odmah izvršiti procjenu vrijednosti i hitnu sanaciju kako bi u njima omogućili dostojanstven život, poručila je Mišković dodajući kako bi dio stanova dodijelili djeci bez roditeljske skrbi ili dali u najam mladim stručnjacima po povoljnim cijenama. U drugačijim kriterijima za poslovne prostore, ova koalicija vidi pak mogućnost za revitalizaciju povijesne jezgre u kojoj su tijekom zimskih mjeseci na svakom koraku bijeli izlozi.

Iako je, kako je sam istaknuo, najstariji među okupljenima, predsjednik Gradske organizacije HSS-a Marijan Maroja je najavio kako će se prihvatiti rješavanja problema mladih.

- Jedan od osnovnih razloga zbog kojeg su brojni mladi napustili svoj voljeni Zadar je taj što on trenutno nije grad jednakih šansi za zapošljavanje. Ne mogu se zaposliti u Gradu i gradskim ustanovama iz jednog razloga - nisu članovi stranke, svi znamo koje, poručio je Maroja.

Program koalicije Srcem za Zadar je, prema riječima Vučetića, "program svega dosad neviđenog u Zadru, a što je trebalo biti viđeno i praksa u gradu".

- To je program slobode, definirao ga je kandidat za gradonačelnika Zadra, pozivajući one koji su doprinijeli aktualnom stanju "okupacije grada" da "ni pod razno ne glasaju za njega".