„Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora" naziv je konferencije koja će okupiti znanstvenike, istraživače i donositelje odluka u Zadru, 27. i 28. travnja. Oni se sastaju kako bi odgovorili na pitanja o zaštiti bioraznolikosti te na koji način kvalitetnije pratiti stanje ribljeg fonda i onečišćenje mora, upotrebom suvremene podvodne tehnologije s naglaskom na upotrebu robotike i senzorike.

Daleko za nama su vremena kada su o ugroženosti života u morima i oceanima govorili samo aktivisti koje smo doživljavali kao mlade alternativce koji još "ni ne znaju što je život i što su stvarni problemi". Njihovi živopisni performansi u borbi za medijsku pozornost bili su simpatične crtice na kraju Dnevnika i vjerovalo se da će proći stoljeća dok nas se pretjeran izlov, izumiranje vrsta i onečišćenje mora uopće budu ticali. No, ta tisućljetna budućnost već odavno je tu.

Srećom, izniman doprinos rješenju našeg globalnog problema pronalazimo još jednom u znanosti i tehnologiji. Inženjeri robotike i mehanike postali su jedni od važnijih partnera u radu ekologa i biologa mora, a podvodna robotika i senzorika imaju sve veću upotrebu kontrole i nadzora onečišćenja i stanja ribljeg fonda u Jadranskom moru. Omogućuju smanjenje troškova analize morskih staništa, smanjuju rizik kojem su se do sada izlagali ronioci prilikom uzorkovanja ribe te doprinose dobivanju preciznijeg indeksa ribljeg fonda i neusporedivo kvalitetnijim procjenama bioraznolikosti.

Okrugli stol / konferenciju „Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora" kojeg zajednički organiziraju projekt SUSHI DROP i strateški projekt INNOVAMARE okupit će donositelje odluka na nacionalnoj, lokalnoj i regionalnoj razini i znanstveno-istraživačku zajednicu te otvoriti raspravu o razvoju inovativnih rješenja i kombiniranjem znanja, iskustva i informacija sa strateške i operativne razine, zajednički potaknuti razvoj novih rješenja kroz inovacijski ekosustav s misijom održivosti Jadranskog mora. Riječ je o dva, po tematici vrlo srodna projekta orijentirana prema svim dionicima koji su uključeni u temu održivosti Jadranskog mora te se oba projekta financiraju iz programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska.

SUSHI DROP projekt postavlja novi standard u praksi monitoriranja morske bioraznolikosti korištenjem podvodnog drona (UUV - Unmanned underwater vehicles / Autonomni podvodni uređaj). U sklopu projekta talijansko - hrvatski istraživački tim razvija podmorski dron dizajniran za monitoring morskog dna. U sebi integrira najsuvremeniju optičku i akustičnu tehnologiju, opremljena je sustavom vođenja, kontrole i navigacije baziranim na inovativnim algoritmima koji dopuštaju samostalno istraživanje, bez ljudskog nadzora dok modularna arhitektura podržava brzu prilagodbu na konfiguraciju terena.

INNNOVAMARE projekt osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Glavni cilj projekta je poboljšati uvjete na strateškoj i operativnoj razini prekogranične suradnje privatnog i znanstvenog sektora, a radi poticanja razvoja novih tehnoloških rješenja i inovacija u području robotike i senzorike. Kroz projekt Innnovamare zajednički će se razviti i uspostaviti model inovacijskog ekosustava na prekograničnoj razini u području podvodne robotike i senzorike s misijom orijentiranom na održivost Jadranskog mora.

Okrugli stol / konferencija će biti održana prema rasporedu na poveznici, a registrirati se možete ovdje. Sudjelovanje je besplatno i događaj će biti moguće pratiti na hrvatskom, engleskom ili talijanskom jeziku.