Zadarska županija jučer je dodijelila nagrade za životno djelo, kao i godišnje nagrade za 2019. i 2020. godinu. Uz prijedloge koji su prihvaćeni, povjerenstvo je zaprimilo veći broj prijedloga koji nisu dobili dovoljan broj glasova kako bi bili formalno nagrađeni. Nagrade su, kako smo ranije pisali, dobili „Kuntrata" - Sv. Filip i Jakov, Bakmaz, Benediktinski samostan Sv. Margarite, Milena Dundov, Marjana Ikić, klapa Kaleta, Marikomerc, Pomorska škola Zadar, Morana Rogić i A.K.A. Crescendo. S obzirom da je bilo dosta onih koji su imali zapažene rezultate u toj godini, a nisu prošli u odabiru, evo i onih koji su također bili predloženi.

Općina Posedarje predložila je izvornu pjevačku skupinu „Sokolovi Ravni kotari", osnovanu 2008. godine s ciljem očuvanja starog ravnokotarskog pjevanja pod bas i orcanja. Mjesta iz kojih dolaze pjevači skupine su Slivnica i Pridraga.

Općina Preko predložila je Mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana voditeljice Željke Vitlov. S Europskog prvenstva u mažoret plesu, koje se održalo u Francuskoj, vratile su se sa 6. mjestom u Europi u teškoj kategoriji seniorki, a Hrvatski mažoret savez dodijelio im je Srebrni status „Mažoretkinjama otoka Ugljana", čime su osvojile pravo da se nazivaju srebrnim mažoretkinjama za 2019. godinu.

Dežana Dujić predložila je Vedrana Frakina, košarkaškog suca, dragovoljnog darivatelja krvi, člana karitativnog Župno-pastoralnog vijeća župe Rođenja Svetog Ivana Krstitelja te oca sedmero djece.

Grad Biograd na Moru i Srednja škola Biograd na Moru predložili su za nagradu dr. sc. Pavu Ivića, voditelja studija u Visokoj poslovnoj školi „Baltazar" u Biogradu na Moru.

DDK Kalelarga predložila je Vladimira Menčika, voditelja Hrvačkog kluba Zadar, koji je u 2019. godini osvojio je preko 120 medalja.

Lucija Grbić predložila je Šimu Grbića, mladog privlačkog inovatora, člana Udruge mehatroničara, Udruge inovatora FSB-a te jednog od osnivača udruge Hyperloop tima Sveučilišta u Zagrebu, s kojim je sudjelovao u Hyperloop studentskom natjecanju koje organizira SpaceX.

Jedriličarski klub „Guc" Sali predložio je sam sebe, kao organizatora Gladuše, sa zaslugama za produljenju turističke sezone, održivi razvoj Dugog otoka te prepoznatljivost u Zadarskoj županiji.

Ante Jaša predložio je Foto klub „Kornat" Zadar, koji je u 2019. godini obilježio 30. obljetnicu djelovanja. U 2019. godini članovi Foto kluba „Kornat" sudjelovali su na osam natječajnih izložaba, u domovini i inozemstvu, a jedina su udruga članica Zajednice tehničke kulture Zadarske županije na otocima Zadarske županije.

Majke Grada Zadra i Zadarske županije predložile su dr. Krešimira Baraku, neonatologa koji je "toliko pridonio ovom gradu, našoj županiji spašavajući našu djecu koja su sada već odrasli ljudi, roditelji. Svojom profesionalnošću i dugogodišnjim radom spasio je toliko novorođenčadi, nedonoščadi, beba sa srčanim manama i raznim drugim poteškoćama".

Turistička agencija Magic predložila je samu sebe, za godinu u kojoj su predstavili inovativni i jedinstveni proizvod - Razgled grada Zadra uz virtualne naočale (VR naočale) koje prikazuju povijest Zadra. Kroz Virtualnu šetnju žele predstaviti potpuno drugačiji, skoro zaboravljeni Zadar koristeći prednosti moderne tehnologije.

Ivana Begović iz Glazbene udruga Libreto predložila je Vinka Radovčića, zadarskog redatelja i glumca, osnivača i idejnog začetnika Udruge za kulturu i umjetnost Drama plus. Do sada ima „iza sebe" preko 50 dramskih uloga, 25 režija te ujedno i brojne izuzetno kvalitetne i hvaljene predstave koju su snažno i neizostavno obilježile sveukupnu kulturnu sliku i identitet Zadra.

Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar predložila je za dobitnicu svoju počasnu predsjednicu č. s. Melhioru Biošić.

Jere Bilan predložio je graditelja tradicijskih drvenih brodova Nikolu Čeprnju. "Nikola Čeprnja nije znanstvenik, nije akademik niti je poznata javna osoba, ali zaslužuje nagradu za pojedinca, jer njegova znanja i vještine doprinose očuvanju pomorske hrvatske kulture baštine zadarskog kraja. Jer drveni brodovi polako nestaju, a s njima odlazi i dio naše hrvatske povijesti", napisao je Bilan.

Turistička zajednica Grada Paga predložila je Kulturno umjetničko društvo „Družina" Pag, u godini kada su "proslavili i obilježili 70 godina postojanja i marljivog rada u očuvanju i promociji tradicijske baštine grada Paga, a ujedno i Zadarske županije".

Božica Nimac predložila je Davorku Mamić, odgojiteljicu u DV „Bubamara" Benkovac, voditeljicu dječjeg zbora i crkvenog zbora za odrasle, predsjednicu udruge „Naše ruke" i voditeljicu KUD-a „Sv. Nikola Tavelić".

Branko Vuica, predsjednik Aktiva dobrovoljnih davaoca krvi Bibinje, predložio je za nagradu svoj Aktiv, "najstariju udrugu osnovana u mjestima Zadarske županije, koja broji 250-300 aktivnih članova".