Danas je, na Dan Zadarske županije 16. travnja, održana svečanost uručivanja županijskih nagrada za životno djelo i godišnjih nagrada laureatima za 2019. i 2020. godinu. Dodjela je uz poštivanje epidemioloških mjera održana u dva termina, u kojima je dodijeljeno po 10 godišnjih nagrada te tri za životno djelo - prof. dr. sc. Pavuši Vežiću te postumno Željku Katuši i Ivici Matešiću Jeremiji.

Dobitnicima su čestitali predsjednica Županijske skupštine Nevenka Marinović i župan Božidar Longin, koji im jer zahvalio što su dvije prošle godine učinili boljim i uspješnijim za cijelu županiju.

- Na poseban način upućujem čestitku profesoru dr. sc. Pavuši Vežiću. Kažu da nagrade za životno djelo i vesele i ne vesele jer, premda su priznanje za cjeloživotni rad, na neki način predstavljaju kraj karijere. U slučaju profesora Vežića, siguran sam svi ćete se složiti sa mnom, nema ni govora o kraju jer on i dalje neumorno radi. Druga nagrada za životno djelo, nažalost, dodjeljuje se postumno, Željku Katuši, čovjeku koji je otišao prerano ostavivši prije svega svoju veliku i divnu obitelj, ali i svoj zavičaj kojem se svojim znanjem i velikom energijom bio u potpunosti posvetio, rekao je Longin, a na drugoj dodjeli nagrada, održanoj sat kasnije, zahvalio je i preminulom Matešiću.

- U 2020. godini mnogi su nas naši sugrađani napustili, ali i ne samo zbog Covida. Ono veliko, toplo, plemenito srce našeg dragog Ivice nije izdržalo. Nosio je on u njemu tugu obitelji svih poginulih i preminulih hrvatskih branitelja, ali nosio je i veliku ljubav prije svega prema svojoj obitelji, osobito svojim dragim unučicama, ljubav prema svojim Arbanasima, prema svom Zadru, prema svojoj Domovini, rekao je Longin.

Uime dobitnika za 2019. godinu zahvalio je dr. Vežić, koji je ukazao na crkvicu sv. Križa kao vodilju koja ga je pratila sve do današnjeg dana.

- Došao sam u Zadar 1968. godine, kao konzervator početnik, te sam bio u timu za zaštitu crkvice sv. Križa u Ninu, kojega je vodila Ksenija Radulić. U Zadru je, u ulici koja od suda vodi prema Kalelargi, nekada postojala crkva sv. Vida, koja je prema Bianchiju bila "crkva-blizanac Sv. Križa". Na koncu karijere u ovoj zgradi Sveučilišta, na isteku 50 godina staža i 70 godina života, otišao sam u mirovinu, ali i predstavio knjigu posvećenu ovim dvjema crkvama. I naša županija, koja mi daje ovu nagradu, u svoj simbol ugradila je crkvu sv. Križa. Započeo sam svoju karijeru konzervatora s njom, a evo je i na jedan način i završavam pod njezinim simbolom, istaknuo je Vežić, koji je rekao da, iako u penziji, nije u mirovini, jer i dalje predano radi.

Pri dodjeli nagrada za 2020. godinu uime dobitnika zahvalio je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina.

- Siguran sam da nitko od nas nije mogao ni pomisliti da ćemo se u 21. stoljeću opet boriti s pandemijom neke bolesti. Ali život nas je iznenadio i prisilio na prilagodbu.Teret smo podnijeli mi u zdravstvenim ustanovama, ali teret su podnijele i sve ostale grane. Kultura je morala zašutjeti, školstvo i znanost prijeći na online rad, pojedini gospodarski sektori su potpuno stali, drugi se usporili. No život je ipak nastavio teći i u takvim teškim uvjetima neki su ostvarili jako dobre rezultate. Svi ćemo s ponosom ponijeti ove nagrade u svoje ustanove, udruge, domove jer one za nas ne znače samo priznanje za prošli rad, već veliki poticaj da nastavimo s jednakim žarom, voljom i upornošću obavljati sve svoje poslove, zadaće, aktivnosti i u budućnosti, rekao je Čulina.