Predstavljanje Nacionalnog plana oporavka i europskih izvora novca za razdoblje do 2027. godine u Kneževoj palači iskorišteno je kako bi se jutros podsjetilo na velike projekte koji su realizirani ili su u tijeku u Zadarskoj županiji, o čemu je snimljen i promotivni film. Gradonačelnik Branko Dukić nabrojio je glavne projekte koji, kako je rekao, čine najveći investicijski ciklus u povijesti ovog kraja - kompleks Kneževe i Providurove palače, Bedeme zadarskih pobuna, Sv. Nikola, Centar za mlade, studentski dom, dječji vrtić na Višnjiku, Centar za kreativne industrije, COIN, aglomeracija Zadar - Petrčane, Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje, Kaštel Benković, dnevnu bolnicu OB Zadar...

- Dovršeno je 27 projekata, a u provedbi ih je još 39, s vrijednošću od preko 275 milijuna kuna. Europskim sredstvima održali smo gospodarsku aktivnost i u korona krizi, omogućili dodatne potpore poduzetnicima i obrtnicima. U razdoblju pred nama važno je nastaviti ovakve projekte, a usmjereni smo na inovaciju i digitalizaciju, energetsku tranziciju i obnovljive izvore energije, opremanje digitalnim mrežama, suvremeni pristup zdravstvenoj skrbi, naveo je Dukić.

U Zadar je stiglo svih pet zadarskih državnih tajnika - Šime Erlić, Marija Pletikosa, Josip Bilaver, Šime Mršić te, porijeklom Viranin, Silvio Bašić. Njihova nazočnost u ministarstvima trebala bi pomoći Zadarskoj županiji u pripremi i realizaciji budućih projekata.

- Dokazali smo da uspješno povlačimo europska i nacionalna sredstva te smo već pripremili brojne projekte za novu financijsku perspektivu EU, kao i za sredstva iz Fonda za oporavak. Hvala Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, osobito državnom tajniku Erliću koji je, nazovimo to tako, glavni „krivac" što smo danas ovdje i što imamo priliku čuti sve o našim novim prilikama, rekao je župan Božidar Longin.