Hoće li zadarska Luka dobiti petogodišnju koncesiju za privez i odvez brodova procijenjene vrijednosti 22.7 milijuna kuna, ovisit će od odluci Ministarstva mora.

Nakon što je Upravno vijeće Lučke uprave Zadar (LUZ) za koncesionara izabralo Luku Zadar koja je i do sad to radila, žalbu je uložila Zajednica ponuditelja Dezinsekcija Rijeka i Lučke usluge Zadar. Ta je firma registrirana tek u srpnju 2020. godine, dok je Dezinsekcija poznata kao specijalizirana tvrtka koja od samog početka dobiva posao deratizacija i dezinsekcije za Grad Zadar.

Lučka uprava Zadar natječaj je objavila početkom prosinca 2020. godine. Ministarstvo mora, koje je iz LUZ-a natječajnu dokumentaciju dobilo 24. ožujka, trebalo bi u roku od 30 dana.

S obzirom na to da je istekla vremenska valjanost koncesije za Luku, njoj je LUZ produžio rok do okončanja natječajnog postupka, odnosno valjanosti odluke na koju je uložena žalba.

Koncesija za privez brodova u javnom prijevozu te jahti, odnosi se na Gradsku luku ti Gaženicu.
Budući koncesionar obavezan je plaćati Lučkoj upravi stalni dio koncesijske naknade od 600.000 kuna na godišnjoj razini, te promjenjiv dio od 15 posto od prihoda na privez i odvez. U novoj koncesiji je i naknada od 10 posto od koliko će koncesionar naplaćivati od opskrbe vodom i električnom energijom.