Turistička zajednica općine Ražanac predstavila je idejno rješenje za budući izgled popularne plaže Oseka u Ljupču.

U suradnji s Općinom pripremili su i prijavili taj projekt prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, od kojeg očekuju bespovratnu financijsku injekciju u iznosu od 250.000 kuna.

Projekt „Uređenje i opremanje javne plaže „Oseka" u mjestu Ljubač" uključuje nove sadržaje: rampu za pristup osobama smanjene pokretljivosti, drvenu šetnicu (decking) ukupne dužine 455,00 metara, 3 tuša s biopročišćivačem i upojnim bunarima, 3 dvodijelne kabine za presvlačenje, stalke za bicikle, 5 kanti za reciklažu otpada, zaštitnu ogradu za plivače i toranj za promatranje ptica (birdwatching), „pametnu" klupu i solarno stablo.

Solarno stablo je jedan od inovativnih proizvoda na polju očuvanja okoliša i povećanja kvalitete života. Solarno drvo podržava rad 4 računala, 8 mobitela i LED rasvjetu zbog velikih kapaciteta solarnih panela. Također će podržavati rad WiFi routera koji će omogućavati internet za korisnike, aktivno mjerenje temperature i kvalitete zraka, mjerenje broja prolaznika, GPS lociranje, uvid u stanje solarnog sustava i LED rasvjete.

Iz TZ-a ističu kako se plaža planira urediti na način da bude zabavno, sigurno i čisto mjesto za druženje uz more za djecu i odrasle, aktivni odmor i relaksaciju čime bi započeo proces ispunjavanja minimalno-tehničkih uvjeta za tematiziranje plaže za obitelji s djecom (uređene mjesne plaže) koja bi sadržavala i posebne elemente plaže sa sportskim i rekreativnim sadržajima. Također, na područje NATURA 2000 planira se postaviti promatračnica za ptice s ciljem dodatne valorizacije plaže i izvan sezone. Ovim potezom se posebno cilja na skupnu gostiju koji dolaze isključivo radi promatranja ptica i njihovih staništa. Time bi se postiglo da plaža, osim što bude posjećena tijekom dana u ljetnoj sezoni, bude i zanimljivo odredište noću, za šetnju ili zabavu, kao i van turističke sezone, kad će sportsko-rekreativni sadržaji zajedno sa šetnicom duž plaže privlačiti određene ciljne skupine turista (sportaše, rekreativce, obitelji s djecom) kao i lokalno stanovništvo, priopćili su iz TZ-a putem svoje službene Facebook stranice.

Komentari na objavu su različiti - većina mještana pohvaljuje novi izgled ističući kako se napokon nešto radi po pitanju uređenja plaže u Ljupču, drugi smatraju kako nema potrebe za intervencijom u tom obuhvatu, dok pojedini vjeruju kako je samo riječ o predizbornom bacanju pijeska u oči.