Zadranka Barbara Berber u četvrtak je svojim potezom privukla pažnju hrvatske javnosti nakon što je sjela na put i zapriječila prolazak kamionima s materijalom za nasipanje plaže Osejava. Zbog tog je čina postala prava junakinja u Makarskoj.

Za portal Makarska Danas otkrila je više informacija o sebi i svom djelovanju.

- Privatno sam aktivist cijeli život jer ne volim nepravdu, a pogotovo što se tiče politike i pogotovo zbog svega što se događa u zadnje vrijeme. U Makarsku sam bila došla turistički 2019., s namjerom ostati kratko, ali sam vrlo brzo osjetila jednu povezanosti s mojim rodnim Zadrom. Osim toga mi se svidjela blizina Biokova, Osejava i Sv. Petar te sav mir kojeg sam nalazila tamo, kazala je Berber.

- Moj način je "prođi kroz grad, pričaj sa svima, i onima koji imaju i onima koji nemaju". Bila sam i u makarskom Domu zdravlja, Domu za starije osobe, pričala s mnogima i u razgovoru s ljudima vjerujem da sam shvatila probleme ovog grada, dodala je.

Na plaži Osejava reagirala je instinktivno jer se nije mogla pomiriti s, kako kaže, uništavanjem morskog života oko plaže.

- Vidjela sam kako idu kamioni, prvo sam stajala a onda sjela ispred njih. Rekla sam im "Ako možete ubiti morsku floru i faunu, možete ubiti i mene. Nisam narušavala javni red i mir, a kada su me htjeli legitimirati rekla sam: "Sve ću vam dati, samo mi donesite papir na kojem piše da ne mogu sjediti tu". Znate, tu zemlju su mogli odvesti negdje na Osejavu, ili nekome kome je potrebna, ili je prodati pa uložiti za potrebe djece ili bilo koga, prokomentirala je Barbara Berber.

Iako su na mjesto događa došli najprije redari, potom i službenik PP Makarska, policija nam je potvrdila da izlaskom policijskog službenika na mjesto događaja nisu utvrđeni elementi prekršaja niti kaznenog djela, niti je bilo osnove za daljnje policijsko postupanje.