Županijski sudovi u Osijeku i Zagrebu potvrdili su dvije presude Općinskog suda u Zadru, čime su, javljaju iz Udruge Franak, ostvarene još dvije pravomoćne pobjede za konvertirane kredite.

Iz Udruge su u subotu izvijestili javnost kako je u Osijeku potvrđena presuda zadarskog suda kojom je OTP banci naložena isplata 19.900 kuna preplaćenih kamata (ukupno oko 40.000 kuna sa zateznim kamatama). Zastupnica tužitelja u tom je slučaju bila ogulinska odvjetnica Nada Magdić.

Drugom presudom zadarskog suda, koju je potvrdio Županijski sud u Zagrebu, Privrednoj banci Zagreb naložena je isplata 12.000 kuna preplaćenih kamata. Zastupnici tužitelja bili su zadarski odvjetnici Ivan Šalina i Božo Vrkić.

Iz Udruge ističu kako se obje presude odnose samo na nepoštene kamate, tako da tužitelji moraju novim tužbama zatražiti i razliku tečaja te eventualno ulazne i izlazne naknade, ako su te naknade naplaćene. U novim tužbama svakako se može dodati i deklaracija za utvrđenje ništetnosti ugovora, uz prihvaćanje rizika plaćanja dijela troška svojih odvjetnika, ako se ta deklaracija pravomoćno ne potvrdi.

U obje presude viši sudovi su potvrdili sljedeće:

1. Konverzijom nije nestao pravni interes za utvrđenje ništetnosti iz temeljnog ugovora o kreditu.

2. Konverzijom nije riješeno pitanje preplaćenih kamata.

3. U skladu s financijskim vještačenjem presuđeno je koliko preplaćenih kamata, uz pripadajuće zatezne kamate, moraju vratiti OTP i PBZ tužiteljima.

- Veseli nas to da unatoč činjenici da se na Sudu EU odlučuje o pitanju prava na obeštećenje za sve potrošače s konvertiranim kreditima, i dalje postoje suci koji donose presude utemeljene na već utvrđenim stavovima Suda EU u presudi C-118/17, na čemu im čestitamo! To je dokaz da hrvatsko pravosuđe nije baš onakvo kakvim se prikazuje u dijelu javnosti. Bez obzira na sve dobre vijesti sa sudova, i dalje smatramo da potrošači s konvertiranim kreditima trebaju pričekati odluku Suda EU, ako nisu još uvijek tužili banku. Kod onih koji jesu tužili, sudovi su u većini slučajeva već prekinuli sudske postupke do odluke Suda EU. Istodobno pozivamo sve druge potrošače s već otplaćenim nekonvertiranim kreditima da bez odlaganja pokrenu sudske postupke protiv banaka, jer im banke duguju značajne iznose novca zbog naplate kreditnih obveza na nepošteni i zabranjeni način, ističu iz Udruge Franak.