Volonterski centar Zadar sljedeći tjedan, od 12. do 15. travnja, organizira online predavanja na temu sigurnosti i zaštite djece na internetu, na koja se mogu uključiti svi zainteresirani građani.

Volonterski Centar Zadar je u lipnju 2020. godine započeo s provedbom jednogodišnjeg projekta "Edukacija - prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II" koji je na natječaju za projekte udruga u području prevencije nasilja nad i među djecom i mladima u 2019. godini dobio financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Projekt se provodi u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Centrom za socijalnu skrb Zadar.
U projekt je uključeno 6 zadarskih srednjih škola, a nastao je kao nastavak projekta "Edukacija - prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu" koji se provodio u osnovnim školama. Za cilj ima edukaciju učenika srednje škole, njihovih roditelja, nastavnika i stručne službe o opasnostima na internetu s naglaskom na digitalni identitet, pojavne oblike elektroničkog nasilja te mogućnosti prevencije i zaštite mladih na internetu. U središtu je ovještavanje problema i senzibilizacija javnosti po pitanju prijave cyberbullyinga, jednako od strane mladih kao i odraslih osoba (roditelja, nastavnika, stručne službe).

U sklopu projekta, sljedeći tjedan, od 12. do 15. travnja, putem platforme Zoom održat će se niz online predavanja Centra za sigurniji internet koji je dio Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, vodeće organizacije u RH koja djeluje već više od deset godina u području zaštite djece od zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja putem interneta. Predavanja su namijenjena nastavnicima i stručnoj službi kao i roditeljima srednjoškolaca, ali iz Centra pozivaju i sve ostale zainteresirane da se slobodno uključe u terminu po izboru. Na predavanjima će moći saznati najnovije informacije iz područja sigurnosti djece na internetu. Predviđeno trajanje je 1 sat (45 min predavanja + 15 min za pitanja).

Točan raspored predavanja s pripadajućim poveznicama za Zoom možete pronaći na web-stranici Volonterskog centra.