Sedam godina od podnošenja privatne tužbe Antuna Novoselovića, jučer je na Općinskom sudu u Zadru započeo ponovljeni postupak protiv Rena Sinovčića, nekadašnjeg vlasnika VOX-a koji je nepravomoćno osuđen za produljeno djelo klevete na račun bivšeg predsjednika GO SDP-a.

Koristeći imunitet vijećnika, Sinovčić ga je s govornice Gradskog vijeća optužio za silovanje samohrane majke. Te teške optužbe, koje je ubrzo odbacilo državno odvjetništvo, kontroverzni zadarski poduzetnik ponavljao je kroz svoje medije i upravo su ti članci bili predmet tužbe jer za njih nije imao imunitet.

Zadarski sud njegove je medijske istupe ocijenio klevetama, no nakon dvije godine "držanja predmeta u ladici" Županijski sud u Šibeniku je zbog viška u izreci ukinuo tu prvostupanjsku presudu. Za tužiteljstvo to je presedan u hrvatskom pravosuđu.

- Sud je tražio da se iz opisa kaznenog djela izbaci dio o njegovim riječima na sjednici, iako smo naglasili da to ne može biti kazneno djelo jer vijećnici imaju imunitet. Istovremeno je rekao da ostatak nesporno predstavlja tri kaznena djela klevete. Ponavljanje je, dakle, formalno da bi se taj dio korigirao. Kad u privatnoj tužbi stoji dio kojim se opisuje što je prethodilo događaju, a ne inkriminira, neobično je tumačenje prema kojem bi to trebalo fizički izbacivati. Takav zahtjev za čistoćom je zapravo presedan, rekao nam je Milan Petričić, odvjetnik Antuna Novoselovića koji već sedam godina vodi bitku na sudu da se skine ta ljaga s njegovog imena.

Slučaj je tako došao blizu zastare, koja nastupa sljedeće godine, a Sinovčić je jučer pokazao da mu se ne žuri. Nakon što je zakasnio nekoliko minuta na ročište, pa sjeo odmah do Novoselovića, rekao je da ne razumije tužbu, a potom odbio prijedlog suca Ante Bačića da mu se pojasni nastala izmjena. Najavio je intervju s današnjim datumom, a potom ponovno izjavio kako će uzeti branitelja, što je i ranije najavljivao pa nije učinio. No, to je automatski rezultiralo odgodom rasprave koja će se nastaviti krajem mjeseca.

"Kad je cirkus, nek nas bude više", rekao je Sinovčić.

"Neće biti cirkusa", odgovorio mu je mirno sudac Bačić.

Podsjetimo, Sinovčić je ranije učestalo izbjegao ročišta, a kada je konačno iznio svoju obranu, u kontradiktornom iskazu je rekao kako Novoselovića nikad nije optužio za silovanje, ali i da silovanje može biti i poljubac i ugriz.