Odjel za laboratorijsku dijagnostiku prije dva mjeseca je preseljen u tisuću kvadrata opremljenih i uređenih u prizemlju Poliklinike.

- U njega je uloženo 11.5 milijuna kuna, od čega milijun i pol vlastitog novca. Ostalo smo dobili preko EU fondova. Ovo je najsuvremeniji laboratorij u Hrvatskoj i bit ćemo pokazni centar za jugoistočni dio Europe, ističe ravnatelj Bolnice, dr. Željko Čulina, dodajući kako se zbog tog uređuje i dvorana za edukaciju.

Izabrani su od strane Roche Diagnostics, poznate multinacionalne kompanije, pojasnila nam je voditeljica zadarskog laboratorija mag. med. biochem Irena Užović Frakin, spec. med. biok. Ona nas je provela kroz taj "temeljac" bolničkog sustava, koji ne samo da ima opremu koja je posljednji krik tehnologije, nego i stručan kadar. Od prije godinu dana imaju i prvog doktora znanosti. S istim titulama, Edi Perović je ispred svog imena dobio i dr. sci. On je, naime, doktorirao je na zagrebačkom sveučilištu i prvi je doktor znanosti u bolničkom laboratoriju. Naši sugrađani ga znaju i po društvenom angažmanu na poznatim TV kvizovima kao i jednog od začetnika Badminton kluba Zadar kojeg vodi već 12 godina.

U strukturi 56 zaposlenih na tom odjelu, devetero je biokemičara, 10 prvostupnika laboratorijske dijagnostike, dok je 29 laboranata sa srednjom stručnom spremom, navodi voditeljica Odjela, koja ne zaboravlja i na svoje prethodnike. Planiranje i projektiranje u novom prostoru počelo je od bivše voditeljice Ane Valčić i njezinog tima, dio kojeg je umirovljen, a ostali su nastavili zajedno raditi na tom velikom poslu. Sadašnja voditeljica Irena Užović Frakin, kažu njeni najbliži suradnici, odradila je u tome lavovski posao konačnog preseljenja i njezin pečat je prepoznatljiv.

Timski rad je bio najizraženiji tijekom tri mjeseca priprema za preseljenje koje je fizički obavljeno u tjedan dana. S modernizacijom počelo se još u starom laboratoriju. Sve to, prema riječima mag. Užović Frakin, bljesnulo je u novom i znatno većem prostoru. U njemu su dobili i zračnu poštu kojom za pola minuta epruvete prevaljuju udaljenost od 300 metara iz bolnice do laboratorija u Poliklinici.

Sva rješenja su rezultat suvremenog i stručnog promišljanja laboratorijske dijagnostike 21. stoljeća.

Najmlađi pacijenti imaju po koju suzu straha od injekcije, ali za njih je osmišljen šareni dječji kutak za vađenja krvi. Higijenski uvjeti i povezanost sa šalterom laboratorija za urinske pretrage praktično je rješenje za pacijente i za laborante. Napravljena su četiri WC-a po katagorijama dok je peti sanitarni čvor namijenjen za uzimanje uzorka spremiograma.

Bolnički laboratorij od 2011. godine ima PCR uređaj s kojim su testirali hepatitise, trombofilije... Sami biokemičari iz Laboratorija inicirali su i testiranja na koronavirus, što je prihvaćeno u Ravnateljstvu Bolnice. 

- Nabavljen je od Rochea najsuvremeniji PCR uređaj i s testiranjem smo počeli od svibnja 2020. godine, ističe voditeljica Užović Frakin. Ona nas je provela kroz niz laboratorija, u kojima je očito kako uz mikroskop kao asocijaciju na laboratorij, dominira digitalija i novi uređaji. Jedan od njih je za analizu sedimentacije, kojeg nemaju ni svi klinički laboratoriji.

- Potpuno je automatiziran, pouzdan i kvalitetan i na dobrobit naših pacijenata. Iz uzorka krvi za pola sata se dobije nalaz sedimentacije, ukazala je voditeljica Užović Frakin.

Pojedini laboranti su nam demonstrirali kako se rade brze testovi kao i oni PCR. Pratili smo automatiziran proces u starim i novim modulima s robotikom. Međutim, bez čovjeka na kraju, koji će pročitati i napisati nalaz, nema prave laboratorijske dijagnostike. Ona je u novom laboratoriju proširena i na dijagnostiku autoimunih bolesti, a što se do sada slalo u Split i Zagreb.

I sve to izgleda kao svemirski brod u kojem se radi 24 sata. U daleko boljim uvjetima i ugodnoj radnoj atmosferi koju kreiraju sami zaposlenici. Uz radni prostor dio kojeg je i dvorana za sastanke, sobe voditelja te glavnog tehničara, dobili su komodnu i novu sobu za dežurstvo, dnevni boravak, garderobe i skladišta.

Prvi susret s takvim laboratorijom vidljiv je u samoj čekaonici, gdje se pacijenti mogu opustiti uz 3D vizualne prizore Foruma i Paklenice. Sve to kao i digitalni "redomat", djelo je sa zadarskim potpisom - Bit plus i Adria reklame, ne propušta spomenuti Irena Užović Frakin, voditeljica, po našoj dijagnostici, vrhunskog odjela.