Stožera civilne zaštite Zadarske županije jutros je održao sastanak na kojem je, navodi se u priopćenju rečeno kako je pritisak na zadarsku bolnicu sve veći.

Trenutno je u Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 78 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru. Dnevno se prima do 15-ak mlađih pacijenata s težom kliničkom slikom te će se uskoro morati otvoriti još jedan COVID odjel što će usporiti redovni rad bolnice te produljiti liste čekanja.

Istaknuta je dobra suradnja sa Specijalnom bolnicom za ortopediju Biograd na moru u koju se premještaju pacijenti s blažom kliničkom slikom, no i ta bolnica ubrzano puni svoje kapacitete predviđene za COVID bolesnike. Trenutno imaju 26 pacijenata.

Obje bolnice već su sada, prema riječima ravnatelja, dosegle razinu oboljelih u drugom valu epidemije.

Dr. Alan Medić, voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadar, istaknuo da je stanje u bolnicama posljedica stanja na terenu i povećanog broja oboljelih osoba u posljednjih 10-ak dana.

„Ono što je dobro je informacija da nam do kraja mjeseca stiže nešto manje od 20.000 doza cjepiva te da ćemo već idućeg tjedna na cijepilištu Višnjik cijepiti i do 400 ljudi na dan. 12. travnja na Višnjiku kreće docjepljivanje, a s dozama koje nam stignu u svibnju i u suradnji s liječnicima obiteljske medicine koji cijepe svoje pacijente mogli bi dnevno cijepiti i do 1000 ljudi. Na taj način bi, kao što smo i planirali, do sredine lipnja ove godine procijepili 50 posto stanovništva naše županije. I to je jedini način na koji možemo zaustaviti ovu epidemiju."

Na području Zadarske županije zabilježeno je 149 novih slučajeva zaraze koronavirusom.