Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine u ovom mandatu vijećnici su se dotaknuli tema o gradnji škola i domovima umirovljenika. Zoran Šikić (HDZ) pitao je župana Božidara Longina ima li županija spremne projekte za financijsku omotnicu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kroz kojega će Hrvatska povući oko 50 milijardi kuna sredstava Europske unije, od toga pet posto za obnovu i građenje školskih objekata.

- U ovoj omotnici za ulaganje u infrastrukturu obrazovanja dostupno je oko 7,5 milijardi kuna. Nikada takva šansa nije bila pružena Hrvatskoj. Imamo spremno niz projekata čija vrijednost već prelazi 150 milijuna kuna - novu zgradu Prirodoslovno-grafičke škole na Relji, za koju imamo građevinsku dozvolu, novu školu u Starigradu, dogradnju škole u Sukošanu... Uz njih imamo i dva centra kompetentnosti koji se na jesen počinju graditi, danas dajemo Sveučilištu pravo građenja za preostali dio stare Tehničke škole... Nema dobre gospodarske politike bez ulaganja u obrazovanje, itekako smo spremni i čekamo ovu omotnicu kako bismo riješili naše projekte.

Branislav Jelenić (HSU) pohvalio je koalicijski program subvencije smještaja u privatnim domovima umirovljenika, a župan Longin najavio je nove investicije u području skrbi starijih osoba.

- Početkom ovog mandata krenuli smo u priču o sufinanciranju privatnih domova jer je velik pritisak na dom na Sfingi, depandansu u Preku, dom u Salima. U sljedećem razdoblju pokušat ćemo iz EU fondova izgraditi dva doma, jedan u Poličniku, drugi u Sv. Filipu i Jakovu. Time bismo rasteretili naš dom u Zadru, koji smo proširili za 50 jedinica, a u planu nam je i dodatno povećanje kapaciteta. Aktualizirali smo i hospicij na Babindubu, za koji smo dobili zemljište te ćemo osigurati i sredstva za gradnju. Nadam se da u sljedećem mandatu i novi vijećnici i novi župan, tko god bude na ovom mjestu, nastaviti sa subvencioniranjem smještaja stariji u privatnim domovima, jer se to pokazalo jako potrebnim, rekao je Longin.