Marjana Botić iz Akcije mladih aktualizirala je danas na Županijskoj skupštini pitanje zbrinjavanja otpada na području Zadarske županije.

- Kako biste dobili glasove mještana Dikla, smeće ćete na Diklo bacati u jamu Kljakovača kod Obrovca, u kazetu koja je već 80 posto puna i ima kapacitet do kolovoza. Da nonsens bude veći, suprug voditeljice Turističke zajednice Zadarske županije rukovodi procesom odvoza smeća u krški krajolik, koji je predodređen za aktivni turizam i kao takav potpuno neprimjeren za bacanje smeća cijele Zadarske županije. Hoće li voditeljica TZ brendirati ovo stanje koje su uzrokovali u Obrovcu?, pitala je Botić.

- Morate se obratiti jedinici lokalne samouprave, Obrovcu. Da Grad Zadar vozi otpad na Kljakovaču, ja za to ne znam, odgovorio joj je župan Božidar Longin.

Vijećnica Akcije mladih u Županijskoj skupštini Petra Žitko upozorila je na problem s kojim se susreću u Sukošanu - sadržaj septičkih jama cisterne prazne u prirodu na predjelu Golog brda.

- Mještani u neposrednoj blizini uzgajaju poljoprivredne kulture i kada koriste vodu iz zdenaca osjećaju smrad fekalija. Iako su u tijeku radovi na aglomeraciji Sukošan-Bibinje , separator u Bibinjama nije predviđen za primanje fekalnih voda iz septičkih jama. Grad Zadar ne želi prihvatiti ovakve vode u svom pročišćivaču, pa vas pitam kako mislite riješiti ovaj problem?, pitala je Žitko župana Božidara Longina.

- Projekt aglomeracije Sukošan-Bibinje je krenuo, a za ispuštanje fekalnih voda iznad naseljenog mjesta nadležan je Državni inspektorat. Trajno rješenje je aglomeracija, dokumentacija je pripremljena, rješenja su definirana projektom i studijama, radovi su krenuli, pa se nadamo da će što skorije zaživjeti, odgovorio je Longin.

Žitko je upozorila kako na Golom brdu imaju i ilegalni deponij, uz postojeće reciklažno odlagalište, na kojemu se deponiraju glomazni otpad i mulj iz mora. Alepski borovi koji su tamo prije nekoliko godina posađeni zatrpani su otpadom i nepovratno uništeni.

- Ilegalni deponiji problem su lokalne samouprave, ali županija podupire aktivnosti oko njihovog zbrinjavanja, imamo stavku za sanaciju divljih deponija. Konačno rješenje je uspostava Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, rekao je Longin.