Nacionalni park Paklenica uzdrmao je slučaj dva mrtva medvjeda čiji su leševi pronađeni prošlog utorka.

Posjetiteljica Nacionalnog parka Paklenica pronašla je dio prvog, a nakon što su čuvari prirode izašli na teren, našli su i drugog mrtvog medvjeda, izvijestila je Natalija Andačić, ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica za 24sata, ne želeći govoriti o pojedinostima zbog interesa istrage kojoj ljubitelji prirode nestrpljivo čekaju kraj.

- Po zaprimljenoj informaciji o pronađenoj strvini medvjeda, policija je 2. travnja na Velebitu na području NP-a Paklenica, u suradnji s liječnikom veterine Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, provela očevid. U tijeku je kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdio uzrok smrti medvjeda. O događaju je izviješteno državno odvjetništvo, rekla je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin. 

U Nacionalnom parku žive dvije medvjedice kojima su veterinari s Veterinarskog fakulteta stavili ogrlice za praćenje.

- Sumnjamo da su ta dva godinu dana stara medvjedića pronađena možda mladunčad jedne od te dvije medvjedice koje pratimo i koje, po procjeni, 40 posto svog vremena provode unutar Nacionalnog parka Paklenice. Dakle, riječ je o nacionalnom parku i ako je u pitanju krivolov, to je apsolutno kazneno djelo. Medvjedi su strogo zaštićena vrsta pa je onda riječ o dva kaznena djela, rekao je dr. Slaven Reljić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Inače, prvi put u Hrvatskoj znanstveno je procijenjena brojnost i populacija smeđih medvjeda 2015. godine u projektu LIFE DinAlp Bear, metodom sakupljanja uzoraka izmeta medvjeda za genetička istraživanja na području Hrvatske i Slovenije.