Voditelj postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra Mate Lukić danas je na svom Facebook profilu poručio kako ona neće kažnjavati one koji zaborave staviti ili krivo nose zaštitnu masku.

- Sukladno novim mjeramaa koje je predložio županijski, a prihvatio Nacionalni stožer, objasnit ću par detalja koji su građanima najviše sporni. Prva je ona u vezi obveznog nošenja maski na na otvorenome. Odluka se odnosi samo na mjesta gdje se distanca ne može održavati. Oni koji ju ne poštuju u Zadru će od strane Civilne zaštite biti samo upozoreni, nikako kažnjeni, kaže Lukić.

Dodaje kako su odluku donijeli epidemiolozi jer se velik broj zaraženih zarazio upravo na ovakvim mjestima.

- Drugo sporno pitanje koje muči građane, a nije dobro objašnjeno, je rad terasa ugostiteljskih objekata. Rad terasa je ograničen do 20 sati, a dostava za vani može ići do 22 sata, što se tiče hrane i bezalkoholnih pića. Zapravo i nema nekih velikih promjena, samo odluke nisu dobro objašnjenje našim građanima. Molim građane da pokušaju biti odgovorni pred samu turističku sezonu i pomognu svima koji od iste žive, da se brojke smanje. Nervoza, smanjenje prihoda i društvenih mogućnosti koje su osnove ljudskog bića kao društvenog bića djeluju na sve nas skupa, a to se osjeti jako dobro na samom terenu svaki dan, poručuje Lukić.