Riječju i slikom iz Lučke uprave Zadar izvijestili su javnost o napretku radova na rekonstrukciji i dogradnji postojeće ribarske luke Gaženica.

Riječ je o projektu vrijednom ukupno 27,8 milijuna kuna, od čega je 20,9 milijuna osigurano iz EU fondova, a 6,9 milijuna kuna iz državnog proračuna. Radnici odabranog izvođača, zajednice ponuditelja Kali gradnja, El-tim Zadar, Sladović Zagreb i Briv Construction Kotor, drže se rokova za taj veliki građevinski zahvat kojim će Gaženica do kraja godine dobiti modernu ribarsku luku s travel-liftom za velike brodove, skladištima i servisnim površinama.

Radovi vrijedni 21,9 milijuna kuna počeli su u rujnu, a evo napretka po fazama evidentiranog posljednjeg dana ožujka:

Obala i travel lift

Izrađene i postavljene montažne naglavnice, kom 19. Dopremljeni i montirani predgotovljeni elementi gata. Postavljena armatura ab greda na oba gata i betonirana greda manjeg gata.

Manipulativni i servisni prostor, prometnice, zelene površine

Strojni široki iskop tla prosječne "C" kategorije te utovar u vozilo i odvoz na deponiju.

Nasipavanje prostora predviđenim materijalom i planiranje i valjanje tamponskog sloja te priprema za betoniranje.

Dobava i postava kanala linijske odvodnje.

Na gradilište dopremljena armatura za AB ploče kolničke konstrukcije i dio armature je i ugrađen.

Ugradnja armature i betoniranje jednog dijela kolničke konstrukcije cca 180 m2 (ukupno cca 3500 m2). Strojno zarezivanje kolničke konstrukcije po projektiranom rosteru.

Skladište i pomoćni prostori

Trenutno se radi na proizvodnji elemenata za izradu čelične konstrukcije. Završeni su svi ab radovi pomoćnog objekta i konfiskata.

Projekt rekonstrukcije Ribarske luke Gaženica sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.