Aktualni sat Županijske skupštine počeo je bez nazočnosti obično najagilnijeg oporbenog vijećnika Marka Pupića Bakrača, a njegova stranačka kolegica Marjana Botić pitala je župana Božidara Longina je li zadarski akvatorij preopterećen marikulturom, s obzirom da je većina kaveza za uzgoj ribe postavljena u plićem moru i bliže obali, pa nije rijetka pojava ni morske salate, koja se inače javlja tamo gdje ima organskog otpada, odnosno kanalizacije.

- Ali tamo kod Lavdare, Iža, Dugog otoka... nema stanovnika koji bi zagadili more, što znači da je to otpad od marikulture. Sada imamo situaciju da se tržišna konkurentnost želi postići slabijim ulaganjem u sustave zaštite okoliša. Ovako Cromaris, bojim se, pila granu na kojoj svi sjedimo. Zbog toga predlažem da lokalna zajednica ima pravo četiri puta godišnje sama uzorkovati more i dati u laboratorij po izboru, s kojim bismo mi sklopili ugovor, kako bi imali pregled je li uzorak uzet kada je trebao biti i je li nezavisno ispitan, rekla je Botić.

Župan Longin odgovorio je kako se zaštiti mora posvećuje maksimalna pozornost te se poštuju svi zakonski propisi.

- Moramo znati ipak da su nam u ovom trenutku, kada nam je gospodarstvo u velikim problemima zbog turizma, marikultura i ribarstvo itekako važni, sa 70 milijuna eura godišnjeg prihoda. Ono što nam sada pruža marikultura su radna mjesta na otocima, a samo Cromaris ima 150 otočnih radnih mjesta. Kada govorimo o očuvanju života na otocima, kako će ljudi ostati ako nemaju posla? Provodimo monitoring, dobivamo izvješća i još nikada nisam pročitao da je more zagađeno. Ako netko misli da bi to trebalo češće radimo, ne branimo nikome, odgovorio je Longin.

Nezavisna vijećnica Ksenija Gregov komentirala je poziv koji su vijećnici dobili da se odreknu vijećničkih naknada za uređenje prostora u kojemu će biti linearni akcelerator.

- Na prošloj sjednici sam tražila od župana, koji nema nakanadu, da se on odreče svoje plaće. Molila bih ga da nam, prije nego izrazimo suglasnost, potpiše izjavu hoće li se u cijelosti ili dijelom odreći svoje plaće. Od dožupana Vickovića bi bilo sramotno nešto tražiti, s obzirom na njegov angažman u Stožeru i da je uvijek svima dostupan, dok pročelnicima prepuštam da to naprave prema svojoj savjesti, rekla je Gregov.

- Ne pišem niti objavljujem kada dajem donacije. I kod pandemije sam se solidarno odrekao dijela plaće, pa i kada je bio potres na Banovini 50 posto svoje plaće sam uplatio za potrebe tamošnjih ljudi. Kada bude akcija, također su se uključiti i izvijestiti vas, odgovorio je Longin.

Marjana Botić imala je drugačiji stav o radu dožupana Vickovića, smatrajući da zbog obveza u Stožeru ne može dovoljno vremena posvetiti obvezama u Županiji.

- Kao zamjenik župana koordinriam rad sa sedam upravnih odjela, a ostatak je koordinirao dožupan Mršić do odlaska u ministarstvo. Nažalost, imamo puno problema s nepogodama, volio bih da više mogu kordinirati pročelnike, ravnatelje ustanova, gradonačelnike i načelnike, koji imaju velike potrebe, odgovorio je Vicković.

U prvim točkama Dnevnog reda jednoglasno su potvrđeni svi dobitnici godišnjih nagrada Zadarske županije za 2020. i 2021. godinu, kao i trojica dobitnika nagrada za životne djelo. Pavuši Vežiću i obiteljima preminulih laureata Ivice Matešića Jeremije i Željka Katuše pripast će po 20.000 kuna, a dobitnicima godišnjih nagrada po 10.000 kuna.