Na sutrašnjoj sjednici Županijske skupštine izvršit će se smjena sudaca-porotnika Županijskog suda u Zadru te sudaca-porotnika za mladež. Postupak imenovanja novih porotnika pokrenut je, navodi se u obrazloženju, zbog povećanog opsega posla na sudovima, ali i razrješenja onih koji su za vrijeme trajanja mandata navršili maksimalnu dobnu granicu od 70 godina života, do kada se može obavljati ovu dužnost.

Zbog prelaska 70 godina ulogu porotnika za mladež izgubili su Josip Bajlo, Ulješka Belamarić Debeljak i Marijana Bodulić, svi imenovani 10. listopada 2019. godine. Istovremeno, predloženo je 12 novih: Zoran Veselinović, Larisa Maruna, Ana Bajlo, Darko Frakin, Đurđica Bottazzo, Štefan Štivičić, Renee Grdović, Katarina Madjerić, Ivana Slavica, Jasminka Adžić Sikirić, Josipa Friganović i Zvonko Lazanja. Sve njih na ovo mjesto po javnom pozivu predložio je Grad Zadar, a prihvatio Županijski sud.

Za suce porotnike imenuju se "obični" građani, tj. osobe koje ne posjeduju pravničko znanje i vještine, koji bi trebali predstavljati stanovništvo, odnosno državljane RH i osigurati njihovu nazočnost u pravosudnim tijelima. U prošlosti je bilo dosta kritika na račun političke pripadnosti, jer za porotu nije bitna stranačka neovisnost, što može biti problematično u pojedinim suđenjima. Jedan od razloga popularnosti ovih mjesta su naknade na koje porotnici imaju pravo. Uz zajamčenu bruto naknadu od 25 kuna po satu, u što se računa vrijeme dolaska na raspravu i povratak u mjesto prebivališta, porotnici imaju pravo na troškove prijevoza i dnevnice, kada se rasprave oduže. Nije puno, ali dobro dođe kao dodatni prihod.

Županija će na istoj sjednici imenovati i novih 25 sudaca-porotnika za odrasle. Oni su Denis Pavlović, Željka Pintarić, Edita Lončar, Željko Markulin, Ivica Klinac, Boris Hrabrov, Vukosava Rončević, Valentina Vlakić, Marina Hromin, Marjan Nikolov, Katarina Vidović, Mejra Makaš, Ivanka Marčev, Barbara Vrhar, Siniša Pećanac, Sandra Sršen, Ena Bačić, Milena Milić, Eduard Franin, Nino Mrkić, Sanja Dobrović, Vesna Berković, Marijana Marjanović, Nada Krizmanić i Karmela Čirjak.

Zaprimljeno je mišljenje predsjednika Županijskog suda u Zadru kako nema nikakve zapreke za imenovanjem predloženih kandidata za suce porotnike i uvjetno je suglasan da se za suce porotnike imenuju predloženi kandidati.