Na području Zadarske županije 61 je novi slučaj zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je svega 80 uzoraka, od čega je bilo pozitivnih 14 nalaza. Kako su naknadno pojasnili iz Stožera, ostali pozitivni pacijenti zaostatak su od prijašnjih dana, a u statistiku su ušli tek nakon obrade njihovih kontakta.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminule su dvije muške osobe u dobi od 73 i 74 godine. Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 67 bolesnika od kojih je 6 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju su 22 pacijenta oboljela od koronavirusa. Među zaraženima su i dva gosta iz Španjolske koji izolaciju provode na području Zadra.

Zbog povećanog broja zaraženih osoba u posljednjih nekoliko dana Stožer civilne zaštite Zadarske županije predložio je Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske uvođenje dodatnih nužnih epidemioloških mjera za Zadarsku županiju:

• obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima gdje se očekuje veći protok ljudi (tržnice, prostori oko trgovačkih centara, vjerski objekti i sl.) bez obzira na fizički razmak;

• zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 20:00 sata do 6:00 sati;

• ograničavanje rada ugostiteljskih objekata i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju ugostiteljske usluge na način da hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati samo na otvorenim terasama odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a radno vrijeme može se odrediti u trajanju od 6:00 do 20:00 sata;

• radno vrijeme casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje može se odrediti u trajanju od 8:00 do 20:00 sata, uz zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u njihovim prostorima;

• preporuka da se vjerski obredi kad god je to moguće održavaju na otvorenom ili prenose putem radio, tv programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskom obredu bez dolaska u vjerske objekte. Nalaže se svim vjerskim objektima označavanje sjedećih mjesta sukladno propisanim mjerama.

• preporuka pojačanog nadzora pridržavanja uvedenih nužnih epidemioloških mjera, a osobito nužnih epidemioloških mjera koje se odnose na javna događanja i okupljanja, privatna okupljanja, javni prijevoz te rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata.

• zadužuju se stožeri jedinica lokalne samouprave za provođenje pojačanog nadzora pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, a osobito nužnih epidemioloških mjera koje se odnose na javna događanja i okupljanja, privatna okupljanja, javni prijevoz te rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata.