Nedavno nam se ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina pohvalio kako je na tržištu uspio nabaviti kvalitetne testove po vrlo povoljnoj cijeni.

Ti su testovi, doznajemo, tri puta jeftiniji od onih koje kupuje Zavod za javno zdravstvo. Razlog tome su američki PCR uređaji, a proizvođači BD MAX uređaja uvjetuju i svoje testove.

Takvo poslovanje Zavoda za javno zdravstvo dovelo je do toga da ta ustanova traži od Županijske skupštine suglasnost da mogu ove godine kupiti testova za 14 milijuna kuna.

Pitanje je zbog čega prošle godine nisu tražili suglasnost kada je ta stavka poslovanja povećana za 435,5 posto jer je za testove i ostali laboratorijski materijal potrošeno 25 milijuna kuna. To je bio veći trošak nego za plaće zaposlenih u iznosu od 23 milijuna kuna. Zbog korona epidemije, došlo je do povećanja za 18 posto troškova zaposlenih.

I kao uvijek dodatni troškovi se prebijaju preko džepova građana, pa u Zavodu za javno zdravstvo testiranje košta 800 kuna. To je zato što je nabavna cijena automatiziranih testova 400 kuna, a HZZO priznaje samo 390 kuna, objasnili su nadležni iz te županijske ustanove, dodajući troškove uzimanja brisa, transportne podloge, zaštitne odjeće i sve to da bi jedan test obradili za četiri sata.

A zbog čega Zavod tako posluje i tko je odgovoran, pitanja su koja su propustila postaviti županijski vijećnici kada su dali suglasnost za potrošnju od 14 milijuna kuna na testove. Njih je, naravno, bunilo - čemu toliko testiranje kada su političari i epidemiolozi najavili da će cijepljenjem i koroni doći kraj.