Brzo širenje mutanta koronavirusa potvrđeno je u današnjim podacima prema kojima je na području Zadarske županije 166 novih slučajeva zaraze, od čega ih je 89 u samom Zadru.

Još više je zabrinjavajuća vijest da je u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd s koronavirusom preminuo 67-godišnji muškarac.

Povećava se broj testiranih kao i onih na respiratoru. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 47 bolesnika od kojih je pet na respiratoru, dok je u biogradskoj bolnici na liječenju 22 pacijenta oboljela od koronavirusa.

No, što je s onima koji su pozitivni, doma su i danima imaju temperaturu koju ne mogu nikako spustiti? Tko njih vodi i tko im pomaže, pitanje je koje postavljamo nakon što su nam prenesena neugodna iskustva koje su imali relativno mlađi Zadrani. Oni su došli tražiti pomoć na COVID 19 odjelu, gdje ovog, kao i prošlog vikenda nailaze na pitanje - a što ste vi došli?

Naravno da postoji strah od upale pluća, ali ni tu ne nailaze odgovora: jedva da su ih dežurni liječnici htjeli poslušati stetoskopom, a rendgen prošlog vikenda nije bio moguć, jer ne radi vikendom. Tako je rečeno mlađoj Zadranki koja je izborila da joj barem izvade krv. O mjerenju temperature da se i ne govori.

Zbog čega ste došli, kad vam je temperatura pala?, i to je bila jedna od reakcija koju je s druge strane dobio pacijent. Točno, njihovo mjerenje vani pokazuje da je kod te osobe fibra 37 i nešto, a doma su četiri toplomjera pokazala da ima preko 39 stupnjeva Celzijusa.

Lud, zbunjen, normalan!

Kako je skidati: jedini kažu brufen, drugi inzistiraju na lupocetu... Danas je drhteći od visoke fibre jedan pacijent više od četiri sata čekao da dobije medicinsku pomoć. Ili barem savjet. Nažalost, nije bio sam u čekaonici. Ima li netko stručan i kompetentan da oboljelima od korone na kućnom tretmanu objasni što im se to događa?

I dok epidemiolozi ukoravaju građane i na njih prenose odgovornost, iz Stožera samo stiže političko upozorenje da ne idu na misu koja naravno ne spada po javna događanja s najviše 25 osoba.

To je upozorenje ovako formulirano:

"Posebno skrećemo pozornost na zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu, da na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz najviše dva različita kućanstva.

S obzirom na Uskrs, posebna je preporuka da se vjerski obredi kad god je to moguće prenose putem radio, tv programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskom obredu bez dolaska u vjerske objekte. Ukoliko vjernici nazoče vjerskom obredu, obavezna je mjera fizičkog distanciranja te ispravno nošenje zaštitinih maski."