Otvorene su ponude za građevinske radove u sklopu projekta "Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok", poznatijeg kao obnova zadarske rive. Lučka uprava Zadar, kao nositelj tog velikog EU projekta, dobro je prošla na javnom natječaju jer su obje ponude niže od procjene vrijednosti tog posla, koja je iznosila 47.957.688 kuna nez PDV-a.

S ponudom koja je za četiri milijuna kuna niža od tog iznosa javila se zajednica ponuditelja Kali gradnja i Briv Construction Kotor, čiji su radnici trenutno angažirani i na proširenju ribarske luke u Gaženici. Za posao u Zadru zainteresirani su i Slovenci, odnosno Zajednica ponuditelja Adriaing sa sjedištem u Kopru i Bujama, čija ponuda iznosi 47.798.253,94 kuna. Pred Povjerenstvom je sada postupak ocjene i pregleda pristiglih ponuda nakon kojeg će se odabrati građevinari koji će zadarskoj rivi vratiti stari sjaj.

Podsjetimo, rok za izvođenje radova je 27 mjeseci, a podijeljeni su u tri faze. Prva predstavlja rekonstrukciju i sanaciju obalnog zida Obale kralja Petra Krešimira IV., u duljini od 905,82 metara, a druga se odnosi na produljenje gata za oko 15 metara, čime se vraća u povijesne dimenzije. Treća faza odvijat će se na sjeverozapadnoj strani Poluotoka, gdje će se u duljini od 600 metara urediti zaobalni dio Liburnske obale.

Ukupna vrijednost projekta je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna čine bespovratna sredstva iz EU fondova, dok je s 9.991.220,72 kuna u ovaj značajni projekt uskočila država.