Županijska uprava za ceste (ŽUC) umjesto natječaja za zapošljavanje pravnika, objavila je javni poziv.

Iako se u tom javnom pozivu navodi da je objavljen odlukom ravnatelja ŽUC-a, Branko Kutija nas je uputio na pravnika Dalibora Pericu koji odlazi u mirovinu.

Pravniku ŽUC-a  nije ništa sporno osim  možda forme i to zato što  mu mi ukazujemo da nikada nismo vidjeli  takav "natječaj" za stalni posao. Za njega je isto javni poziv ili natječaj jer on je prema tumačenju pravnika Perice objavljen samo zato je je javno trebalo navesti prednost prema zakonu o braniteljima.

- Mi nismo obavezni objaviti natječaj, osim za ravnateljsko mjesto, tvrdi  Perica.
Istina je i da kategorije natječaja nema na službenoj web stranici ŽUC-a, a nigdje nismo mogli naći ni taj javni poziv kojeg smo prije dva dana otkrili u Zadarskom listu.

Pa smo čuli pravnika Pericu, kako pita gdje je objavljen onaj natječaj "za pravnicu"?. Tajnica nam je poslala link i objasnila kako se nalazi u kategoriji Novosti, ali ne na naslovnici, već u arhivi te kategorije.

Naravno da su ustanove obavezne objavljivati natječaj kada se radi o stalnim radnim mjestima, potvrdile su nam zakonsku obavezu ravnateljice županijskih ustanova koje smo zvali kako bi to provjerili. Na njihovim stranicama postoji kategorija natječaja. A nije im jasno kako natječaj može biti javni poziv. To je nešto savim drugo i nije u skladu sa zakonom o radu.

Javni poziv se objavljuje za dodjelu potpora, iskazivanje interesa, financiranje javnih potreba....

Odluku o izboru kandidata donosi Ravnatelj koji, navodi se, ima i pravo pravo poništenja ovog poziva. To bi ravnatelju Kutiji bilo uputnije nego da se žali ili ih možda tuži kandidat koji ne prođe, a pravnik je po struci. Rok prije je osam dana od objave u Zadarskom listu, a najvažniji uvjet uz diplomu je godinu dana radnog iskustva.

Ne treba niti potvrda o nekažnjavanju. Moramo priznati da je i to začudnost ovog natječaj ŽUC-a.