"Neću zračenje, hoću zdrav život", "Prestanite zračiti našu djecu", "Nismo pokusni kunići", "Imam pravo na zdrav život", "Stop repetitorima", "Profit nije bitniji od zdravlja", poruke su s jučerašnjeg prosvjeda koji je kod Zelenog hrasta okupio stotinjak mještana Islama Latinskog i Grgurica. Transparente s ovim porukama držala su djeca, kao predstavnici najosjetljivije skupine za čije se zdravlje boje mještani.

Predstavnica mještana Ivana Matijević najavljuje nastavak borbe protiv postavljanja odašiljača poznatog teleoperatera, koji je za te namjene kupio privatnu parcelu udaljenu oko 120 metara od prvih kuća i 200 metara od Zelenog hrasta. Iz Općine Posedarje besplatno su im nudili drugo, udaljenije zemljište, ali teleoperateri su im odgovorili kako "postupak određivanja optimalne lokacije zavisi o više tehničkih faktora", te da imaju sve potvrde Ministarstva zdravstva prema kojima nema opasnosti od zračenja. No, to nije umirilo mještane koji smatraju kako načelnik Ivica Klanac može napraviti više od toga.

- Prosvjed je dobro prošao, ali nismo postigli dogovor s načelnikom koji tvrdi kako on tu ne može ništa. Smatramo kako se postavljanje baznih stanica ipak može zabraniti kroz izmjene plana, to je minimum što načelnik može napraviti. Općina se vadi na negativno mišljenje HAKOM-a. Nama je jasno da tehnologija napreduje, ali naši životi su bitniji. Nismo protiv napretka tehnologije i izgradnje odašiljača, već protiv toga da nam se servira u samom mjestu, rekla nam je jutros Matijević.