U programu Radija 057 tradicionalno pred uskrsne blagdane gostovao je župan Božidar Longin. Na početku se osvrnuo na protekle četiri godine svog mandata u kojem nije bilo nepogode koju nismo doživjeli, od požara, velike poplave u rujnu 2017. godine pa do pandemije koronavirusa.

- Nije nas ništa zaobišlo, ali smo u svim kriznim situacijama poput požara i poplava pokazali da je sustav spreman i da dobro upravljamo u kriznim situacijama. Što se epidemije koronavirusa tiče, to je jedan novi trenutak za cijeli svijet. Nitko od nas još nije imao ovakvu situaciju, i općenito sve što se tiče epidemije za nas je bila nepoznanica. Mi smo od samog početka radili odgovorno slušajući savjete struke. Mislim da su naš Stožer civilne zaštite, ali i sve druge službe od zdravstvenih ustanova, do policije odradili veliki i dobar posao. Poduzeli smo sve što smo mogli, posebno kada je riječ o mjerama u zdravstvenim ustanovama i domovima umirovljenika i dugo je situacija bila povoljna, upravo iz razloga što smo na vrijeme reagirali. Stanovnici naše županije uglavnom se pridržavaju donesenih mjera i na tome im hvala.

Kakva je trenutačno epidemiološka slika Zadarske županije?

- Sve je ozbiljnija. Molimo sve naše sugrađane da shvate ozbiljnost situacije, pridržavaju se donesenih mjera te se suzdrže većih obiteljskih okupljanja ili privatnih zabava koje bi mogle postati mikrožarišta. Još uvijek imamo stabilnu epidemiološku sliku iako se svakoga dana broj zaraženih povećava. Spremni smo i za, nadajmo se, dobru turističku sezonu, barem kroz ljetne mjesece. Pripremljeni su i punktovi za testiranje i cijepljenje, ali će dosta toga ovisiti o epidemiološkoj situaciji u cijeloj Europi.

Turizam je i dalje naša ključna gospodarska grana. Nadolazeća ljetna sezona je i dalje dosta neizvjesna - koliko nam cjepivo može olakšati sezonu? Na koje turiste možemo ciljati?

- Pred nama je jedna vrlo izazovna turistička sezona, za koju se nadamo da će biti uspješna i tako pomoći oporavku gospodarskih aktivnosti. Svjesni smo važnosti turizma za naše stanovnike te smo u stalnom kontaktu s resornim ministarstvom oko pripreme nadolazeće sezone. Ključni preduvjeti za ostvarivanje dobrih turističkih rezultata bit će percepcija sigurnosti destinacije i povoljna epidemiološka situacija. Baš zato turisti s mnogih inozemnih tržišta Hrvatsku navode kao poželjnu destinaciju, jer su u potrazi za sigurnim i lako dostupnim lokacijama.

Dakle, moramo nastaviti brendirati našu županiju kao sigurnu destinaciju i zato je izrazito važno imati dobru epidemiološku situaciju i stabilan zdravstveni sustav.
Moramo svi skupa pokazati maksimalnu ozbiljnost i pridržavati se epidemioloških mjera i preporuka, jer i o nama uvelike ovisi kakva će nam sezona biti.
Što se gostiju tiče, prvenstveno računamo na turiste iz susjednih zemalja koji do naše županije mogu stići automobilima, ali očekujemo i povratak avio gostiju, o čemu svjedoči i današnje potpisivanje ugovora s Ryanairom koji je opet izabrao Zadar za jednu od svojih baza.

Opća bolnica Zadar već je godinu dana predvodnik borbe protiv koronavirusa. U tom je razdoblju morala reorganizirati svoje poslovanje, ali ono što je najvažnije, pacijenti to nisu previše osjetili. Naša bolnica, iako nema status KBC-a, pruža gotovo sve usluge ravnopravno najboljim hrvatskim bolnicama.

Važno je ulaganje u ljude, njihovu stručnost i obrazovanje, a na tome naša bolnica sustavno radi. Uz sve to, posluju vrlo racionalno, u ovim uvjetima financije su stabilne, koliko mogu biti. U Općoj bolnici Zadar prilagodili su organizaciju rada kako bi zbrinuli oboljele od koronavirusne bolesti, a istovremeno su obavljali gotovo sve redovne djelatnosti. Bolnica se konstantno oprema vrijednim uređajima, bilo kroz donacije građana, bilo kroz donacije ministarstva.

Od noviteta možemo najaviti Angiosalu za koje je ministarstvo osiguralo 5,5 milijuna kuna, a jednak iznos osiguran je za kupnju novog CT uređaja.
Već smo dobili novi uređaj za magnetsku rezonanciju, a stiže i novi mamograf.
Naravno, svi smo posebno ponosni na najavu kupnje linearnog akceleratora. Premijer Plenković je to obećao prilikom nedavnog boravka u Zadru i vjerujem da će taj aparat biti točka na I radu zadarske bolnice.  OB ZADAR je aktivna u EU projektima, upravo se grade Dnevne bolnice vrijedne 50 milijuna kuna, uz brojne druge financijski manje, ali vrlo vrijedne projekte.

Uz onu poznatu krilaticu da će Zadar biti snažan regionalni zdravstveni centar neizbježno ide i Zgrada Poliklinike. Dugo smo čekali na nju, ali sada stvarno možemo biti ponosni na nju. Useljeni su brojni odjeli, prvenstveno Zavoda za javno zdravstvo i Opće bolnice Zadar. Posljednje smo vidjeli otvorenje novog, modernog laboratorija gdje se uzimaju i obrađuju uzorci krvi, vrijednog 11 milijuna kuna, a smješten je u prizemlju Poliklinike.

- U zgradu Poliklinike, samo u zdravstvenu opremu do sada je uloženo preko 50 milijuna kuna. Značajno je podignut standard usluga te su osigurano bolji uvjeti kako pacijentima tako i djelatnicima. Uskoro će useliti i hitna pomoć te dio ambulanti Doma zdravlja. Zavod za javno zdravstvo ima najmoderniju opremu, od kojih su trenutno posebno značajni PCR uređaji za testiranje na Covid. Uskoro će se, u neposrednoj blizini Poliklinike, početi graditi i nova zgrada Medicinske škole, na Relji, za što je osigurano 30 milijuna kuna iz EU fondova. Ukupna vrijednost zgrade je oko 50 milijuna kuna.

O projektima u zdravstvu i socijalnoj skrbi dugo bismo mogli pričati - izvode se radovi u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, izgrađena je nova zgrada Hitne pomoći u Ninu, obnovljen je vozni park za sanitet i hitnu pomoć, kreće gradnja hospicija na Babindubu, proširuje se Dom na Sfingi, subvencionira smještaj u privatnim domovima, podignute su naknade za novorođenčad... Što biste od svega toga izdvojili kao Vama osobno najdraže?

- Svaki od njih ima svoju važnost, jer time županija potvrđuje da je solidarna, odnosno da skrbi o svim kategorijama stanovništva. Kad smo kod onih stanovnika treće životne dobi, nedavno smo dogovorili s ministrom Aladrovićem financiranje izgradnje Hospicija na Babindubu te nova dva Doma za starije i nemoćne u Poličniku i Sv. Filipu i Jakovu, za koje su općine pripremile projektnu dokumentaciju. Uz to, i dalje sufinanciramo smještaj u privatnim domovima s 500 kuna mjesečno, a namjera nam je tu naknadu i povećati.

Kad smo kod onih najmlađih, u proteklom smo mandatu povećali iznos rodiljnih naknada za što smo isplatili gotovo 10 milijuna kuna, a na godišnjoj bazi tu je naknadu koristilo gotovo 1500 obitelji.

Jedna od najvažnijih demografskih mjera je osigurati djeci smještaj u vrtiću. Samo u protekle tri godine uloženo je više od 100 milijuna kuna, za izgradnju ili rekonstrukciju vrtića u Zadarskoj županiji. Riječ je o ukupno 40 objekata po cijeloj županiji. Veseli me da su nove vrtiće dobila i neka naselja u našoj županiji koja ih do sada nisu imala. To je posebno važno za ravnomjeran razvoj županije i zato čestitam našim općinama i gradovima koji su imali kvalitetno pripremljene i dobro osmišljene projekte.

Mladim obiteljima želimo i dalje osigurati što bolje životne i radne uvjete u našoj županiji. Stoga smo pripremili novi set demografskih mjera, a jedna od prvih bit će subvencija stambenih kredita za višečlane obitelji.

Vidljivo je da se u Zadarskoj županiji gradi na sve strane, unatoč ovoj korona krizi. Grade se sustavi navodnjavanja, ribarske luke, poduzetnički inkubatori. Nedavno je za boravka premijera Plenkovića potpisano još nekoliko ugovora, od druge faze ribarske luke u Kalima do novog Centra za školjkarstvo...

- Trenutno se u Zadarskoj županiji provode projekti vrijedni više od tri milijarde kuna. Počevši od dvije aglomeracije, odnosno izgradnje kanalizacijskog i vodovodnog sustava vrijednih milijardu kuna. (Zadar - Petrčane i Nin-Privlaka-Vrsi). Grade se sveučilišni kampus, Providurova palača, dovršena su dva sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina, tri poduzetnička inkubatora, od kojih je Centar za kreativne industrije na Relji pred otvaranjem, dovršava se trajektna luka Tkon i ribarske luke u Kalima i Gaženici....

To pokazuje da imamo dobru pripremljene projekte, da znamo povući europska sredstva, ali i da imamo dobre odnose s hrvatskom Vladom koja uvijek sufinancira dio projekata.

Zadarska županija poznata je kao najribarskija županija. Ribarstvo i marikultura jedne su od najvažnijih izvoznih grana naše županije. More jest resurs koji prehranjuje mnoge, no koliko ono može izdržati? Čuju se kritike u posljednje vrijeme da Zadarska županija izdaje previše koncesija za uzgajališta na moru. Što vi kažete na to?

- Apsolutno sam za maksimalnu zaštitu našeg mora i podmorja i njegovo očuvanje nam je jedan od prioriteta. Oduvijek su naši stanovnici živjeli uz more, ali i od mora, stoga ga treba promatrati i kao resurs koji hrani naše stanovnike, poglavito otočane. Marikultura i ribarstvo su jedne od najvažnijih izvoznih grana naše županije, s proizvodnjom vrijednom više od 500 milijuna kuna godišnje, ali ono što je još važnije, to je sektor koji u velikom broju osigurava radna mjesta na otocima. Često se spominje važnost ostanka na otocima, a upravo ova radna mjesta donose cjelogodišnja zaposlenja, a ne samo sezonska, ključ ostanka cijelih obitelji. Samo Cromaris, primjerice, zapošljava 138 otočana.

Što se tiče zaštite mora, tu su pravila vrlo jasna i stroga. Oko svih naših uzgajališta dva puta godišnje se provodi monitoring, odnosno mjerenje kakvoće mora i dosad nikada nije ustanovljeno onečišćenje.

Uz ribarstvo i marikulturu, Zadarska županija sve više napreduje i u poljoprivrednoj proizvodnji. Poseban iskorak prema tržištu napravili su naši vinari, maslinari te povrćari. Što nam je potrebno za dodatan napredak? Hoće li novi sustavi navodnjavanja poljoprivrednih površina koji su izgrađeni (Baštica, Baštica 2 i Lišansko polje) te budući Poljoprivredno-edukacijski centar u Zemuniku pomoći u tom smjeru?

- Tu je svakako veliki prostor za napredak. Navodnjavanje je preduvjet bilo kakve ozbiljnije proizvodnje. Uz već dovršene sustave navodnjavanja Baštica 1 i Baštica 2 - Smilčić izgrađene europskim sredstvima, uskoro ćemo pustiti u rad SN Lišansko polje. K tome, Zadarska županija potpisala je ugovor u financiranju za SN Donja Baštica procijenjene vrijednosti 8,5 milijuna kuna pri čemu obuhvat zahvata iznosi 100 hektara.

Uz razvoj same infrastrukture, smatramo da je za podizanje razine konkurentnosti naših poljoprivrednika iznimno važan faktor - edukacija. Stoga je Zadarska županija pokrenula projekt izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku Donjem, u kojem bi poljoprivrednici trebali dobiti svu potrebnu pomoć u edukaciji i upoznavanju s novim tehnologijama.