Učenici Srednje škole Obrovac za prijavu u Projekt građanin odabrali su temu Nasilje u školskim klupama.

- Svakodnevno se susrećemo s pričama o vršnjačkom zlostavljanju u školskim klupama. Mnogi od nas susretali su se s ovim oblikom neprihvatljivog ponašanja bilo kao promatrači bilo kao aktivni sudionici. Naš projekt nosi ime "Sprečavanje traumatičnog omalovažavanja pojedinca" i cilj nam je organizirati suživot učenika u školi bez nasilja razvijajući pritom osjećaj odgovornosti za vlastito ponašanje, socijalne vještine i toleranciju. Pokrenuli smo ovaj projekt potaknuti željom da našu školu učinimo tolerantnom i otvorenom, objašnjavaju iz škole.

U projektu sudjeluju učenici Sara Vidović, Nina Trošelj, Tea Lončar i Roko Šimičević, a voditeljica projekta je nastavnica Emila Šimičić Bajo.

- U fazi istraživanja proveli smo online anketu na temu nasilja među učenicima naše škole. Razgovarali smo s dopredsjednikom Udruge Most iz Splita i školskim psiholozima. Istraživali smo i zakone, tražili uspješne programe u borbi protiv nasilja među djecom, kao i znanstvene podatke. Neka od rješenja promatranog problema projekta bila su edukacija učenika i informiranje roditelja i strože sankcije za neprihvatljivo ponašanje i organizacija školskih terapeutskih zajednica, zaključak je obrovačkih srednjoškolaca.

Konačno, srednjoškolci su se odlučili na prvu mjeru. Sukobi su dio odrastanja i života, djeca se moraju naučiti nositi s tim i probleme rješavati na nenasilne i društveno prihvatljive načine.

U sklopu akcijskog plana planira se realizirati gostujuće predavanje u našoj školi na temu nasilja u školskim klupama, osmisliti i izraditi letke o nenasilju u školskim klupama, predstaviti projekt učenicima, nastavnicima i ostalim djelatnicima SŠ Obrovac, na Mrežnim stranicama SŠ Obrovac objaviti informacije o provođenju projekta, objaviti novinski članak o aktivnostima provođenja projekta, na Instagram profilu SŠ Obrovac pokrenuti akciju osmišljavanja grafita protiv nasilja kojim ćemo ukrasiti školsko dvorište i nastaviti projekt borbe protiv nasilja među vršnjacima obilježavanjem manifestacije „Dan ružičastih majica" u našoj školi.