Kuda idu divlje svinje, kultni je ratni serijal Televizije Zagreb, a današnji RTL prati im trag do otoka Pašmana.

Nakon što je Radio BNM prije sedam dana objavio snimku razigranih veprova uz netom posađeno polje krumpira, RTL je objavio izjavu Rade Bojmića iz Tkona.

"Žena ih je prije tri dana vidila 50 metri južnije, isto ih je toliko bilo, ona je bila sama, ustrašila se, povukla se i oni su jednostavno produžili.. Netko kaže da ih ima 300, netko kaže 600",  izjavio je Bojmić iz Tkona.

Oglasili su se iz Općine Tkon:

Na sve prijave za poduzimanjem mjera radi otklanjanja opasnosti i zaštite od šteta od divljih svinja do sada smo reagirali u skladu s mogućnostima koje nam pruža Zakon o lovu i pripadajući propisi u okviru kojih svaka Udruga lovaca može i smije djelovati.

To nije lak zadatak s obzirom da se divlje svinje sve više približavaju i zadržavaju u blizini naselja gdje ih je po Zakonu unutar 300 metara od naseljenih mjesta zabranjeno loviti.

Najnoviji video snimak koji pokazuje da su se divlje svinje približile kućama u Tkonu i državnoj cesti, nanovo aktualizira ovaj problem s kojim se susrećemo. Nažalost problem je puno širi i prisutan je na cijelom području Hrvatske, posebno Slavonije , i nitko ga do sada nije uspješno riješio.

Kontaktirali smo struku i rečeno nam je i da ponašanje nas samih utječe na ponašanje divljači- npr. neodržavanje livada,šume i makije koje postaju sve gušće,rušenje suhozida zbog neodržavanja,ostavljanje ostataka hrane,ne ubiranje plodova i slično kao i upotreba nekih gnojiva poput konjskog gnojiva u granulama čiji miris ih posebno privlači.

Očito je da se sami ne možemo nosit s rastućom populacijom divljih svinja te ovaj gorući problem smatramo da se mora rješavati na nivou Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Hrvatskim lovačkim savezom i Hrvatskom poljoprivrednom komorom.
Što se nas tiče već su poduzete određene mjere i ovaj naš lokalni problem je u postupku rješavanja, navodi se u priopćenju općinskih vlasti.

Divlje svinje su se zbog lovačkih strasti razmnožili po zadarskim otocima. I dok su se lovci s Pašmana prije koju godinu znali i pohvaliti ustrijeljenim kapitalcom od 225 kilograma, sada im je, sudeći prema ovoj snimci, lov daleko teži.

Očito i nemaju dovoljno oružja na toliki broj divljih svinja.

View on YouTube