Gradnja odašiljača poznatog teleoperatera podigla je na noge mještane Islama Latinskog i Grgurica koji će se sutra okupiti na prosvjedu kod Zelenog hrasta.

- Mještani su zabrinuti za svoje zdravlje, pogotovo najosjetljivijih skupina, djece i starijih koji bi bili izloženi dokazano štetnom utjecaju elektromagnetnog zračenja. Grad Bruxelles je zaustavio uvođenje 5G tehnologije dok se ne provedu sva znanstvena istraživanja o njegovom utjecaju na zdravlje ljudi. Ne vidimo razlog zašto bi mi bili pokusni kunići. Javno prozivamo načelnika Općine Posedarje na čiju podršku nisu naišli i koji "pere ruke" od odgovornosti, navodi se u pozivu na prosvjed kojem će prisustvovati i županijski vijećnik Drago Čulina (Stranka Bandić Milan 365).

Od predstavnice mještana Ivane Matijević doznajemo kako je konstrukcija za budući odašiljač postavljena na privatnoj parceli udaljenoj oko 120 metara od prvih kuća i 200 metara od Zelenog hrasta. Od načelnika Ivice Klanca zatražili su da se teleoperateru ustupi općinsko zemljište koje se nalazi na udaljenijoj lokaciji.

- Tehnologija napreduje i to je normalno, stoga mi ne tražimo da se u potpunosti ukloni odašiljač, već da ga se izmjesti iz samog mjesta, odnosno blizine kuća, škole i okoliša na koje bi mogao imati štetni utjecaj. Načelnik je to obećao pred novinarima na malom prosvjedu početkom mjeseca, no kasnije se oglušio i uporno tvrdi da on tu ne može ništa, rekla nam je Matijević.

No, između mještana i općinske vlasti očito se dogodio komunikacijski šum jer nam je načelnik Klanac poslao dopise koje je uputio teleoperateru, te najavio kako će i sam doći na prosvjed.

- Ja sam na strani mještana, ali nažalost ovo je unaprijed izgubljena bitka. Teleoperater nema sluha, na dopis u kojem navodimo kako smo im spremni ustupiti drugo zemljište, oni su nam odgovorili kako "postupak određivanja optimalne lokacije zavisi o više tehničkih faktora" te kako imaju sve potvrde Ministarstva zdravstva da to nije štetno. S druge strane, mi ne možemo dokazati drugačije, rekao nam je Klanac.

Ističe kako je Prostorni plan donesen prije njegovog mandata, a te je 2014. godine spornu lokaciju obuhvatio u telekomunikacijsku "kružnicu". Kao primjer nemoći jedinica lokalne samouprave u ovakvim slučajevima Klanac navodi kako je aktualna općinska vlast kroz DPU gospodarske zone Posedarje - Slivnica pokušala uvesti zabranu postavljanja antenskih stupova, ali su dobili negativno mišljenje HAKOM-a, zbog kojeg ga kao takvog ne mogu usvojiti.

Zbog blizine Zelenom hrastu načelnik Posedarja obratio se i Naturi Jaderi tražeći ih pomoć pri rješavanju nastalog problema. No, iz te javne ustanove rekli su mu kako nisu u mogućnosti odgovoriti na upit budući da nije provedena studija utjecaja na okoliš, no mišljenja su da zbog udaljenosti od 200 metara zračenje atenskog stupa ipak ne bi trebalo utjecati na Zeleni hrast. Prema studijama koje posjeduju, zabranjeni su zemljani radovi u krugu od oko 15 metara zbog zaštite korjenovog sistema.

Sljedeći korak je prosvjed koji će se održati sutra u 16 sati. Za to vrijeme lokaciju odašiljača štite zaštitari.


View on YouTube