Od 1. travnja na snagu stupa novi paket mjera pomoći Grada Zadra za zadarske poduzetnike pogođene koronakrizom. Riječ je o dvije mjere kojima se smanjuju zakupnine za javne površine, o čemu smo već pisali, te za poslovne prostore u vlasništvu Grada Zadra.

Gradski vijećnik MOST-a Mladen Malta naglašava kako takve mjere obuhvaćaju tek mali broj poduzetnika. Među tim sretnicima je, ne skriva, i on, no kao predsjednik Udruženja obrtnika mora se boriti i sa ostale.

- Ovim mjerama dio poduzetnika je ispao privilegiran. Što je s ostalima koji posluju u drugim prostorima? Za mjeru smanjenja/oslobađanja od zakupnine Grad nije postavio ni kriterije, poput pada prometa. Najlakše im je na ovaj način uvoditi mjere, kad su to njihovi prostori i u interesu im je da ti obrtnici opstanu kako bi mogli plaćati dalje, poručuje Malta.

Prilikom izglasavanja odluke na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, SDP-ov Jure Zubčić podsjetio je na najavu pa odustajanje od oslobađanja ugostitelja od poreza na potrošnju, nazivajući dojučerašnjeg predsjednika Obrtničke komore Zadarske županije Stipu Kneževića "trbuhozborcem HDZ-a".

- S obzirom na to kako se sve razbacuje novcem, trebalo je od tih 3.3 milijuna kuna osloboditi ugostitelje koji su bili zatvoreni.

Ante Rubeša (AM) smatra kako se vlasnike objekata, koji su bili zatvoreni, trebalo osloboditi i od računa za odvoz komunalnog otpada, s obzirom na činjenicu da otpada za to vrijeme nije ni bilo. Kao privatni iznajmljivač Rubeša nije optimističan po pitanju nadolazeće turističke sezone za koju smatra kako će biti gora od 2020. jer rezervacija naprosto nema. Svi čekaju kako će se odvijati situacija.

Za Antonija Bausa je tužno što se mjere donose na samo dva mjeseca jer to govori nemogućnosti sagledavanja bliske budućnosti od 6 mjeseci. Ponovno je od gradonačelnika zatražio uvođenje neke vrste pomoći svim građanima.

- Pratimo situaciju i mjere donosimo u suradnji s obrtnicima. Ovo nije ni prva, a vjerojatno ni zadnja mjera. Ako se epidemija nastavi, nadam se da ćemo za buduća vijeća imati nove pakete mjera, rekao je pročelnik Tomislav Korona na posljednjoj sjednici uoči lokalnih izbora.